Vláda od pondělí umožní konání veletrhů a prodejních hospodářských výstav

Vláda od 10. května umožní konání veletrhů a prodejních hospodářských výstav. Platit na nich bude limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy, která je přístupná veřejnosti.

Lidé, kteří nejsou členy jedné domácnosti budou povinni mezi sebou dodržovat minimálně dvoumetrové rozestupy. Na výše uvedených akcích budou zakázány skupinové prohlídky. Uvolnění zatím neplatí pro Jihočeský a Zlínský kraj a Vysočinu, vyplývá z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví.

O režimu ve třech zmíněných krajích bude podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) vláda rozhodovat na čtvrtečním mimořádném jednání, řekl dnes.

Veletržní, kongresový a eventový průmysl je pandemií koronaviru jedním z nejvíce zasažených oborů. Prakticky nemůže fungovat od loňského března. Podle ministerstva průmyslu a obchodu odvětví ročně generuje kumulované tržby osm až deset miliard korun. Resort přitom odhaduje pokles obratu od března do října loňského roku o 70 až 90 procent.

Podnikatelé z tohoto oboru s poklesem obratu za loňský březen až říjen alespoň o 30 procent mohou využít podpůrný program COVID veletrhy. Připraveno pro ně je 600 milionů korun. O dotaci mohou žádat i společnosti s majetkovou účastí státu, kraje či města. Mají ale nárok jen na náhradu 40 procent ztrát, ostatní firmy mohou získat 60 procent. Maximální výše příspěvku na jednoho žadatele je 20 milionů korun. Na program se vztahuje limit z veřejné podpory deset milionů eur (asi 261 mil. Kč) stanovený Evropskou komisí.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 44 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy