Vláda, odbory a zaměstnavatelé se neshodli na kurzarbeitu, jednání pokračují zítra

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů ani dnes nenašli shodu na nastavení pravidel takzvaného kurzarbeitu. Dnešní dvouhodinové mimořádné jednání širšího předsednictva tripartity skončilo bez výsledku. K tématu se zástupci vlády vrátí v úterý.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že o návrzích budou diskutovat s komunisty, případně poté osloví i zástupce dalších sněmovních stran. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) stejně jako předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula uvedli, že se dál bude hledat kompromis. Odbory proto navrhují prodloužit dočasný program Antivirus s příspěvky na mzdy do konce roku, aby byl čas na přípravu kurzarbeitu.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) je návrh těsně před schválením, takže je stále reálné, že začne fungovat od avizovaného 1. listopadu. O posuzování návrhu zákona ve Sněmovně již jednala s poslaneckými kluby. Babiš uvedl, že dnešní schůzka ke kurzarbeitu nepřinesla zásadní posun, nyní vyčká na výsledky jednání s KSČM. "Pokud bychom nenašli řešení, oslovíme další parlamentní strany ke konzultacím," řekl premiér novinářům po večerní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Kurzarbeit představuje zkrácenou pracovní dobu při ekonomických či jiných potížích. Firma platí zaměstnancům za odpracované hodiny, stát jim pak poskytuje část mzdy za neodpracovaný čas. Vláda o návrhu novely s nastavením pravidel jednala minulé pondělí i ve středu, shodu ale nenašla a nerozhodla. Dnes měla zasedat od 14:00, premiér Andrej Babiš (ANO) svolal ale místo toho mimořádnou schůzku se zástupci zaměstnavatelů a odborů. "Kurzarbeit bez výsledku," sdělila ČTK po dvouhodinovém jednání Maláčová.

Dnešního jednání se zástupci odborové konfederace, Svazů průmyslu a dopravy či Hospodářské komory se vedle Babiše a Maláčové účastnil i šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček a vicepremiéři Alena Schillerová a Havlíček (oba za ANO).

"Cílem je mít v klíčovém zákoně program, který bude fungovat ještě líp než program Antivirus, abychom byli připraveni na hospodářské otřesy, abychom kvůli výkyvům hospodářského cyklu nemuseli řešit masovou nezaměstnanost," uvedla po jednání kabinetu Maláčová. Dodala, že po doladění parametrů může být zákon schválen ve stavu legislativní nouze a začít tak fungovat od 1. listopadu.

Kurzarbeit by měl podle plánu od listopadu navázat na dočasný vládní program Antivirus s příspěvky na mzdy, který má skončit na konci října. Odbory navrhují, aby vláda vyplácení podpor prodloužila do konce roku. Podle Středuly by tak vzniklo víc prostoru pro přípravu a přijetí kurzarbeitových pravidel. O případném prodloužení Antiviru mluvili už dřív i zaměstnavatelé.

Shoda podle informací ČTK není třeba na výši kurzarbeitové náhrady, kterou by měl pracovník dostávat od státu za neodpracované hodiny. Podle Maláčové by se neodpracované hodiny měly sčítat za celou fimu, nikoli jednoho zaměstnance. Rozpor je také v tom, kdy by se mělo ke kurzarbeitu přistoupit. Podle poslední dostupné verze novely o zaměstnanosti opatření vždy měla zavést jen vláda. Zaměstnavatelé i někteří ekonomové jsou proti. Podle nich se má nástroj začít využívat při určitých ekonomických potížích, ne po politickém rozhodnutí. Rozpory jsou i v pohledu na to, jaké by firmy se zkrácenou prací měly platit odvody. Nejasnosti jsou i u nastavení vzdělávání lidí, pro něž podnik nemá práci. Jasné nejsou ani dopady na státní rozpočet či další záležitosti.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR kurzarbeit ČMKOS Odbory zaměstnavatelé Jana Maláčová (ČSSD) Josef Středula Karel Havlíček

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy