Vláda ignoruje zjištění NKÚ? Babiš kritiku odmítl, Kala podle něj lže

Vláda dnes zrušila debatu o 16 zjištěních Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), protože prezident úřadu Miloslav Kala neměl čas. Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že Kala omluvil svou účast kvůli plánovanému jednání kolegia NKÚ. Současně odmítl jeho slova, že se kabinet nezabývá nápravnými opatřeními.

"Je to lež pana prezidenta, bylo by dobré, aby nepouštěl tyto nesprávné informace," uvedl. Je tomu podle něj naopak, protože debaty o opatřeních k nápravě zjištění NKÚ Babiš využívá ke kontrole práce ministrů. Kala podle něj "dělá politiku".

"Mám možnost vidět, jak ministři reagují na jednotlivá zjištění NKÚ," uvedl. Dodal, že jeho kabinet si jako první dal na program výroční zprávu NKÚ. Na dnešek naplánovanou diskusi vláda kvůli Kalově nepřítomnosti odložila na konec září. Kalu také premiér vyzval, aby do médií nepouštěl "různá moudra".

Kala uvedl, že vláda přestala projednávat nápravná opatření ministerstev k závěrům NKÚ, minulý týden na jednání senátní komise k vyhodnocení auditů Evropské komise. Změnu způsobu projednávání označil za chybu. Ministerstva tak už podle něj nejsou pod veřejným tlakem, aby nápravu provedla ve stanoveném termínu. Babiš k tomu dnes uvedl, že vláda závěry projednává, pokud z nich pro ministra vyplývá nějaký úkol, je poskytnuta vládě informace. Stejný systém projednávání prý dokonce navrhl šéfovi Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Vztahy vlády a NKÚ podle Babiše ovlivňuje zpolitizované vystupování předsedy NKÚ. Poznamenal, že doufá v to, že Kala nebude dalším kandidátem na prezidenta. Premiér zmínil jarní spor vlády o vyznění výroční zprávy úřadu i to, že do sporu jednáním s Kalou zasáhl i prezident Miloš Zeman.

NKÚ tehdy ve své zprávě uvedl, že stát není schopen správně reagovat na dynamické změny ve společnosti, ať už jde o digitalizaci, zjednodušení daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení či dopravu. Babiš závěry NKÚ odmítl mimo jiné s tím, že Kala dělá opakovaně politiku, přitom se sám chová nehospodárně při stavbě nového sídla úřadu. Šéf NKÚ reagoval slovy, že dělá svou práci podle toho, co je definované v ústavě a zákoně.

Po společném jednání s Kalou u Zemana na Hradě pak Babiš uvedl, že účastníci dospěli k tomu, zlepší vzájemnou komunikaci.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Miloslav Kala nkú

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy