Vláda opozici do čtvrtka předloží seznam opatření a jejich důvody

Vláda na dnešním jednání slíbila do čtvrtka předložit opozici seznam opatření, která potřebuje k boji s epidemií s patřičným odůvodněním. Po dnešní schůzce to novinářům řekli představitelé opozičních stran. Piráti podle předsedy strany Ivana Bartoše nedali premiérovi Andreji Babišovi (ANO) žádný slib ohledně nouzového stavu.

Kabinet podle Babiše večer požádá o jeho prodloužení, protože jinak nebude mít dostatečné nástroje pro boj s epidemií. Bartoš řekl, že vláda zvažuje, zda požádá o prodloužení nouzového stavu, nebo vyhlásí nový. SPD i po schůzce nouzový stav podpořit odmítá.

Vláda podle Bartoše slíbila zaslat stranám seznam, jaká opatření by podle ní měla platit a především z jakých důvodů. "My jsme vládě nedali žádný slib, naopak jsem získal slib od premiéra, že nejpozději zítra (ve čtvrtek) ráno dostaneme seznam, co a proč chce vláda dělat," uvedl. Opatření by měla být odůvodněná v patřičné kvalitě. Po roce boje s epidemií podle něj vláda musí být schopná jednotlivá opatření doprovodit tím, jaké budou mít výsledky.

Předseda ODS Petr Fiala ČTK sdělil, že vládu žádal o zdůvodnění navrhovaných opatření a data, na základě nichž k nim došla. "Pan premiér nám přislíbil, že nám je do zítřka (čtvrtka) dodá a opatření odůvodní. Jednání tak skončila bez konkrétního výsledku," shrnul.

Bartoš podotkl, že na úterním jednání od členů vlády zaznělo, že si poradí jen s opatřeními podle pandemického zákona, který na přelomu tohoto a příštího týdne měl nahradit nutnost vyhlašování nouzového stavu. Působí to na něj dojmem, že vláda situaci řeší v chaosu. "Nemyslím si, že by včera (v úterý) měla jiná čísla a predikce," uvedl. Připomněl, že podle Pirátů a STAN by bylo řešením nejlépe povinné testování ve firmách či v rámci předpisů co největší důraz na práci z domova.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ČTK napsala, že vláda představila několik zvažovaných opatření, ale řadu z nich nebyla schopna blíže zdůvodnit a předpovědět jejich dopad. "Slíbili nám lepší zdůvodnění a odpovědi na naše podněty a otázky dodat. Náš klub o tom teprve bude jednat," konstatovala.

Podle předsedy Starostů a nezávislých Víta Rakušana byla dnešní schůzka informativní. I on uvedl, že vládu opozice požádala o podrobný a zdůvodněný přehled navrhovaných opatření. "Zdůvodnění je stěžejní součástí - je potřeba v krizi přijít s takovou sérií opatření, o kterých je odborná shoda na tom, že mají efekt," poznamenal. Na schůzce se podle něj mluvilo i o lepší komunikaci s veřejností. Potvrdil, že opozice dnes vládě podporu nevyslovila, nikdo ale nezpochybňoval extrémní vážnost situace. "Měl jsem pocit, že je snaha najít řešení," podotkl.

Komunisté počkají s rozhodnutím o nouzovém stavu na hlasování výkonného výboru strany, řekl po schůzce předseda KSČM Vojtěch Filip. Výbor by měl rozhodnout nejpozději do pátečního rána. Podle Filipa by vláda měla požádat o nový nouzový stav, prodlužování stávajícího označil za protiústavní. V souvislosti s možným zpřísnění opatření řekl, že má pochopení pro omezení cestování mezi zvlášť zasaženými kraji, chce však upřesnit jeho podmínky. Chce se také zaměřit na vyšší ochranu členů armády a vězeňské služby.

Předseda SPD Tomio Okamura i po schůzce s vládou zopakoval, že SPD prodloužení plošného nouzového stavu nepodpoří. "Jelikož se ukazuje, že stávající politika vlády ohledně opatření nikam nevede. Vláda musí zacílit na rizikové skupiny obyvatel a na udržení zdravotního systému - a ostatní nechat žít a pracovat při základních opatřeních," napsal ČTK.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Andrej Babiš opozice Ivan Bartoš (Piráti) Petr Fiala (ODS) Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy