Vláda otevře papírnictví či dětské oděvy, žádá o delší nouzový stav

Papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi budou moci od úterý znovu otevřít, schválila to dnes vláda. Na svém dnešním jednání se kabinet shodl, že bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli šíření koronaviru o dalších 30 dní.

Vláda dále rozhodla o vybudování velkokapacitního očkovacího centra v O2 universum v Praze. Podnikatelům v úpadku byl schválen kompenzační bonus 500 korun denně, čerpat jej budou moci i zpětně. Ministři jednali také o změnách v protiepidemickém systému PES.

Vláda schválila vybudování Velkokapacitního očkovacího centra v prostorech O2 universum v Praze. Na starosti ho bude mít @uvn_praha a @ArmadaCR opět povolá na pomoc vojáky. Pronájem bude zdarma, jen za energie. V plánu je očkovat až deset tisíc lidí denně.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) January 18, 2021

Papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi budou moci od úterý znovu otevřít, schválila to dnes vláda. Důvodem byla rostoucí poptávka po tomto zboží po Novém roce. Sortiment budou moci prodávat i nespecializované obchody, ostatní zboží, které podléhá zákazu prodeje, bude muset být zahrazeno například páskou. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v České televizi mluvil také o otevření obchodů se spodním prádlem, těm zatím výjimka udělena nebyla. Podle Havlíčka vláda pečlivě zvažovala, co je velmi důležité a co může zásadním způsobem ovlivnit fungování domácností. Přednost dostaly malé děti, uvedl. Situace s ohledem na šíření koronaviru není podle něj stabilizovaná, nebylo možné vyhovět všem požadavkům.

Rozšíření sortimentu o papírenské zboží a oděvy a obuv pro děti vítá Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle jeho prezidenta Tomáše Prouzy patří u zákazníků mezi nejvíce dotazované sektory. Zboží je podle něj obvykle součástí jiného nákupu, neměla by se tak výrazně zvýšit mobilita lidí, řekl dnes ČTK.

Papírnictví sice otevření vítají, ale velkou návštěvnost podle informací ČTK, zvláště v obchodních centrech, neočekávají. Musely by se otevřít i další obchody, fungovat by musely znovu začít také kancelářské provozy.

Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii o dalších 30 dní. O rozhodnutí kabinetu informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Pokud vláda získá souhlas poslanců, nouzový stav by měl trvat do 21. února. Zatím v Česku platí od 5. října do 22. ledna.

O návrhu menšinové vlády ANO a ČSSD bude Sněmovna jednat zřejmě ve čtvrtek 20. ledna. Hamáček čeká živou diskusi, nouzový stav je podle něj i ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nutné prodloužit, mimo jiné i kvůli riziku rychleji se šířící mutace koronaviru.

Jakkoli se situace v posledních dnech zlepšuje, není to nic, co by se mělo oslavovat, je to stále velké riziko pro zdravotnictví, popsal Hamáček epidemickou situaci. Dodal, že zpřísnění přijatá po vánočních svátcích sice zabrala, na nejvyšším stupni protiepidemických opatření bude ale muset Česko ještě zůstat. A to vyžaduje prodloužení nouzového stavu. Stát podle Hamáčka musí být také připraven na možnost zavlečení takzvané britské mutace koronaviru tím, že místa v nemocnicích budou volná.

Ministr zdravotnictví argumentoval na tiskové konferenci tím, že kdyby se epidemii dal přirozený průběh, mohlo by se stát, že zdravotnický systém přestane náporu nemocných stačit během tří týdnů. I on zmínil, že zmutovaný virus se šíří rychleji a Česko má několik měsíců na reakci.

O situaci chce Blatný jednat ještě před jednáním pléna s poslanci. Hamáček uvedl, že podporu menšinový kabinet dosud dojednanou nemá. Kdyby vláda neuspěla, znamenalo by to konec většiny restrikcí. "Věřím, že kolegové z opozice mají dost soudnosti, aby to nedovolili," konstatoval. Varoval před katastrofou, kterou by neschválení nouzového stavu mohlo znamenat pro vytížené zdravotnictví.

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už čtyři žádosti o prodloužení stavu, který umožňuje vymáhání opatření proti šíření nemoci. Koncem října souhlasili členové dolní komory s prodloužením stavu nouze o 17 dnů, ve druhé polovině listopadu o 22 dnů, potom na návrh komunistů o 11 dnů. Před vánočními svátky Sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů. Kabinet chtěl měsíc vždy.

Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější trvá víc než sto dnů. Váže se na něj většina vládních protikoronavirových opatření. Lze také nasadit například vojáky pro pomoc ve zdravotnictví a v domovech pro seniory.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování Andrej Babiš Obchody Poslanecká sněmovna Jan Blatný

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy