Vláda podle Schillerové zvažuje zvýšení přídavků na děti

Vláda zvažuje kvůli krizi zvýšení přídavků na děti. Návrh by mělo připravit ministerstvo práce. Novinářům to dnes po jednání s Piráty o podpoře rozpočtu řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podrobnosti k návrhu nesdělila.

Přídavek na dítě pobírají rodiny s příjmem pod 2,7násobkem životního minima. Dávka činí 500, 610 či 700 korun měsíčně podle věku dítěte. Pokud aspoň jeden z rodičů pracuje, je částka o 300 korun vyšší. Přídavek se zvyšoval od ledna 2018. Rozšířil se tehdy i okruh rodin, které na něj dosáhnou.

Lidovci minulý týden uvedli, že podpoří rozpočet s půlbilionovým schodkem, pokud projdou jejich návrhy. Navrhovali mimo jiné 5000 korun pracujícím rodičům na každé vyživované dítě. "My jsme o tom jednali. Máme trochu jinou představu podpory rodin s dětmi. Spíš uvažujeme, že půjdeme cestou navýšení rodinných přídavků než cestou plošné kompenzace," řekla dnes Schillerová.

Normu se zvýšením přídavku připravuje ministerstvo práce. Zatím není jasné, zda by se zvýšila jen částka, nebo by se zvedla i hranice příjmu. "My čekáme na jejich konkrétní návrh (resortu práce). Počítala jsem s tím, že by se navyšovala spíš částka," řekla ministryně financí.

Přípravu návrhu potvrdil politický náměstek ministryně práce Michal Pícl (ČSSD). "Přemýšlíme jak dostat peníze mezi lidi, jak upravit přídavek na dítě," řekl dnes na semináři o vládních opatřeních, který se konal v Senátu.

Podle sociologa Dana Prokopa by úprava přídavku mohla rodinám s nízkými příjmy pomoci. Dnes na semináři zmínil dočasné navýšení. Uvedl, že přídavek nemá "tak negativní konotaci" jako jiné dávky a dá se také dobře zacílit na potřebné. Rozšířit by se mohl i okruh příjemců, pokud by se například hranice příjmu posunula na trojnásobek životního minima, uvedl Prokop.

Úřady práce letos v dubnu podle údajů ministerstva práce vyplatily 225.100 přídavků na dítě. Loni jich bylo 261.200, tedy o 14 procent víc. Za první čtyři měsíce se na dávku vydalo 709,8 milionu korun, loni 813,6 milionu. Výdělky rostly, příjemců podpory tedy ubývalo.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Andrej Babiš

Tandem Babiš a Havlíček pokračuje v čele ANO. Expremiér přes 20 minut spílal vládě

Expremiér Andrej Babiš bude nadále předsedou nejsilnějšího opozičního hnutí ANO, záda mu bude jako první místopředseda krýt Karel Havlíček. Babiš ve více než 20 minut trvající kandidátské řečí kritizoval Fialovu vládu, kterou označil za nejamatérštější a nejneschopnější kabinet v historii země. Pro hnutí vytyčil jako cíl návrat do Strakovy akademie. 

Více souvisejících

Alena Schillerová Vláda ČR Ministerstvo práce a soc. věcí děti

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy