Vláda podpořila zákon usnadňující pohyb s asistenčními psy

Lidé s asistenčními a vodicími psy mají šanci, že budou moci vstupovat se psy do veřejných prostor a veřejné dopravy. Vláda dnes k návrhu zákona přijala souhlasné stanovisko s legislativní výhradou. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Před jednáním vlády se očekávalo, že kabinet k normě zaujme neutrální stanovisko.

Úpravu připravili poslanci Radek Holomčík (Piráti) a Alena Gajdůšková (ČSSD) ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí, úřadem ombudsmana a zástupci organizací, které psy cvičí či zastupují zdravotně postižené. Předkladatelé tvrdí, že postižení lidé s vycvičenými psy nyní mohou mít problémy v autobusech a v letadlech.

Vláda má podle Benešové k návrhu legislativně-technické připomínky, které jsou odstranitelné. Proto se rozhodla k zákonu zaujmout doporučující stanovisko, i když vládní legislativci před zasedáním uvedli, že je úprava neurčitá a vyžadovala by dopracování.

Předloha podle vládních právníků nevymezuje veřejně přístupné prostory dostatečně přesně. Nelze mezi ně zahrnout například banky a pojišťovny, neboť jde o subjekty soukromého práva, ani některé státní budovy, třeba věznice, napsali právníci.

V návrhu navíc podle vládních podkladů chybí obecná úprava podmínek výcviku a standardů psů se speciálním výcvikem. V případě vodicích psů jsou sice jejich nutné dovednosti stanoveny ve vyhlášce, u asistenčních a signálních psů ale nikde uvedeny nejsou, stojí v nich.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR zdravotně postižení Psi

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy