Vláda potvrdila opatření omezující setkávání, upravila i pravidla pro sportování

Vláda podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) dnes potvrdila sobotní mimořádné opatření, které zakazuje setkávání více než dvou lidí. Důvodem jsou podle něj obavy epidemiologů, aby větší rozvolnění nezvrátilo křehký pozitivní trend vývoje epidemie. Vláda musí každé opatření vydané podle nového pandemického zákona potvrdit do 48 hodin od jeho vyhlášení ministerstvem.

Média dnes přinesla vyjádření některých právníků, podle nichž je opatření neústavní a nelze je vyhlásit podle pandemického zákona, podle ministra však z konzultací s právníky vyplynulo, že je opatření v pořádku.

"Omezení shromažďování jsme také konzultovali s řadou právníků. (...) Různí právníci jednají na různých úrovních od naprosto jednoznačného přijímání, přes určité pochybnosti. Kromě jednoho právníka jsem se nesetkal s jednoznačným odmítnutím všeho. Z našeho pohledu si myslíme, že je to naprosto v pořádku," řekl ministr.

Soudy, které takové žaloby posuzují, podle něj uvažují nejen o formulaci opatření, ale i o jeho dobrém zdůvodnění. "Máme naprosto jednoznačné, pádné argumenty," doplnil. Pandemie podle něj zatím není pod kontrolou a objevila se i nová nebezpečnější brazilská mutace.

Nové mimořádné opatření se podle Arenbergera snažil proto úřad dostatečně odůvodnit. Již dříve některá opatření ministerstva kvůli nedostatečnému zdůvodnění soud zrušil. Často se podle ministra opakovala stejná argumentace u různých opatření. "Snažili jsme se této chyby vyvarovat a respektovat všechny připomínky, které měly soudy k předchozím rozhodnutím," řekl Arenberger.

Jednou z možných výtek, které právníci k mimořádnému opatření mají, je podle ministra například to, že umožňuje omezit jen organizované akce. Podle Arenbergera ale v něm není jasně definováno, co je "akce".

Podle ministra současná epidemická situace ještě není dobrá. Návrat dětí byl priorita, proto je potřeba zajistit, aby mohly děti ve škole také delší dobu zůstat a školy se nemusely zase zavírat. "Optimum je zhruba 100 nakažených na 100.000 obyvatel a my jsme zhruba na šestinásobku," uvedl ministr.

Vláda podle něj také potvrdila odklad zahájení výuky v okrese Děčín o týden, který nařídila Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje.

Na sportovištích může být až 12 lidí, ale po dvojicích s rozestupy 10 metrů

Venku může na jednom sportovišti být až šest dvoučlenných skupin. Musí být ale nejméně 10 metrů od sebe, aby se eliminovalo šíření koronaviru. Na dnešní tiskové konferenci vlády to uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Při sportu nejsou potřeba roušky a nebude nutné ani testování pro přístup na sportoviště.

Na umožnění sportování dvanáctičlenným skupinám rozdělených do dvojic se ministr a premiér Andrej Babiš dohodli v neděli večer s vrcholnými představiteli sportovního prostředí. "Těch deset metrů jsou epidemiologické podmínky, které zaručí, že se hráči nenakazí," uvedl ministr. Sportovní funkcionáři žádali parametry jako v obchodech, ale neuspěli. "Náš návrh byl jeden sportovec na patnáct metrů čtverečných, což bohužel pro pana ministra a jeho expertní tým nebylo přijatelné. Takže aby se mohli amatéři vrátit na sportoviště, souhlasili jsme s jejich požadavkem desetimetrových rozestupů," uvedl pro ČTK předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

I s nevítanou podmínkou kompromis přivítal. "Situace ohledně nesportování je vyloženě alarmující, proto je nutností bezodkladně vrátit děti zpátky na sportoviště. A to tento návrh umožňuje," řekl. Další jednání by se mělo uskutečnit koncem týdne. "Naším cílem je, aby v případě příznivých epidemiologických podmínek došlo brzy k dalšímu rozvolnění na venkovních sportovištích a otevření vnitřních, protože je tu mnoho sportů, které venku provozovat nelze," řekl Hnilička. Vnitřní sportoviště zůstávají pro veřejnost uzavřena. Nesmějí hrát ani dva tenisté v hale, i když pro jinou aktivitu by se ve vnitřních prostorách sejít mohli.

V praxi je pro dodržování desetimetrového rozestupu potřeba například obdélník o rozměrech deset krát dvacet metrů. To je o něco málo více než volejbalové hřiště. Mohly by se tak rozmístit dvojice po jeho obvodu půl metru za čarami. Při společných trénincích by se k sobě neměli účastníci přiblížit ani na okamžik. "Budou vytvořeny dvojice a trenér bude muset zorganizovat, aby se jednotlivci nesetkávali ve větší skupině než dvou. Je to složitější, ale musíme si uvědomit, že je to kompromis. Dospěli jsme k tomu s odřenýma ušima. Není to o nějakém zápasu, ale o pohybu. Mělo by to být jako kruhový trénink na stanovištích," řekl Arenberger. I společné vysvětlování je podle něj rizikové.

Dění kolem obnovení amatérského sportu nabralo na konci minulého týdne překotný spád. Původně mělo být ode dneška povolené sdružovat se venku ve dvaceti lidech, což by umožnilo sportovní aktivity až pro dvacetičlenné skupiny. To ještě v pátek brzy odpoledne ministr potvrdil, ale pak vyslyšel argumenty odborné skupiny MeSES a rozhodl ponechat limit pro shromažďování na dva lidi uvnitř i venku. Fungování na sportovištích je podle něj jen interpretací tohoto nařízení, které dnes potvrdila vláda.

Limit dvanácti lidí bez ohledu na velikost sportoviště byl stanoven, protože byla potřeba nějaká hranice. "Nechtěli jsme to přehnat. Na Strahově by po deseti metrech mohla být spartakiáda a to jsme nechtěli," poznamenal ministr.

Související

Vláda ČR

Vláda letos poprvé vyjela do krajů, jednala v Jablonci nad Nisou

Vláda se letos poprvé sešla na výjezdním zasedání v Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji. Kabinet se zabýval mimo jiné aktuální situací ve výstavbě dopravní infrastruktury v Libereckém a Královéhradeckém kraji, využíváním dotačních programů Ministerstva životního prostředí v obou krajích či přeshraniční spoluprací mezi příhraničními oblastmi Česka, Polska a Německa. Vláda jednala i s radami obou krajů a sešla se i se starosty okolních obcí.

Více souvisejících

Vláda ČR Petr Arenberger Lidé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy