Vláda přerušila projednání novely, která údajně nahrává Babišovi

Vláda dnes přerušila projednávání kritizovaného návrhu zákona o evidenci skutečných majitelů firem. ČTK to sdělilo tiskové oddělení vlády. Novela zákona by podle organizace Transparency International (TI) mohla pomoci premiéru Andreji Babišovi (ANO) ve sporu o jeho údajný střet zájmů. Zařazení bodu na jednání v době řešení krize kolem epidemie koronaviru kritizovala opozice. Babiš kritiku odmítl.

Vláda bod včlenila na program jednání dodatečně. TI už v lednu uvedla, že podle nové předlohy o evidenci skutečných majitelů firem by byl Babiš považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil skupinu Agrofert, ale nikoliv za vlastníka samotného holdingu. Ministerstvo spravedlnosti tehdy zdůraznilo, že zákony nepřipravuje tak, aby nahrávaly konkrétním lidem. Podle TI ministerstvo předlohu přepracovalo, jde ale jen o formulační změny a dílčí úpravy.

Babiš kritiku zařazení bodu v neděli na sociálních sítích odmítl. Zařadit zákon na jednání vlády společně se zákonem proti praní špinavých peněz navrhla podle něho ministerstva spravedlnosti a financí. Babiš nařčení ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje ho za politickou záležitost.

Babiš a také ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) poukázali na to, že oba zákony navazují na aktualizovanou evropskou směrnici proti praní špinavých peněz, jež má lhůtu pro začlenění do legislativy členských států. Skončila podle důvodové zprávy v lednu. "To myslím vyvrací tvrzení, že se zákony na vládě objevily, aby nahrávaly panu premiérovi, to je prosím nesmysl, který odmítám," napsala v neděli ČTK Benešová prostřednictvím mluvčího úřadu.

Podle nové předlohy o evidenci skutečných majitelů firem by byl Babiš považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil skupinu Agrofert, ale nikoliv za vlastníka samotného holdingu, uvedla v lednu TI. Ministerstvo spravedlnosti tehdy zdůraznilo, že zákony nepřipravuje tak, aby nahrávaly konkrétním lidem.

"Nepřehlednost a nejasný výklad pak může nahrávat výrazným způsobem právě společnostem premiéra Babiše. Navíc tento zákon zásadně ovlivní dění v České republice, a to na několik let dopředu. Je více než zarážející, že se vláda premiéra Babiše snaží schválit tento zákon právě teď," uvedl v neděli analytik IT Milan Eibl.

"Myslíte to vážně - chtít pod rouškou koronaviru - narychlo dělat čachry se zákonem o evidenci skutečných majitelů? Není tajemství, že tento zákon by mohl být pro posouzení vašeho střetu zájmů a potvrzení faktického vlastnictví Agrofertu zásadní," napsal spolek Milion chvilek. Postup kritizovali například i předseda opoziční KDU-ČSL Marian Jurečka. "Dělat v této situaci, kdy celá země řeší boj s koronavirem, zvláštní změny zákona o evidenci skutečných majitelů, je, myslím, za hranou," napsal na facebooku.

Vyzval podobně jako předsednictvo hnutí STAN k tomu, aby byl dodatečně zařazený bod z programu jednání kabinetu stažen. "Odmítáme, aby v době, kdy země čelí virové pandemii, zavírají se hranice, chybí ochranné pomůcky pro zdravotníky, premiér Babiš bez skrupulí tlačil to, co pálí jeho, a snažil se vyřešit svůj kolosální střet zájmů. A to v době, kdy spoléhá na to, že pozornost veřejnosti a médií bude logicky upřena jinam," uvedl v tiskové zprávě předseda STAN Vít Rakušan.

Loňská zpráva auditorů Evropské komise týkající se dotací z evropských strukturálních fondů uvedla, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, ač ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Možného premiérova střetu zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR Andrej Babiš firmy transparency international

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 32 minutami

před 41 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy