Vláda prodloužila kompenzační bonus i na květen

Kompenzační bonus až 1000 korun denně pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu zasažené vládními omezeními a dopady pandemie se bude vyplácet i za květen. Na návrh ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) to dnes schválila vláda.

Schillerová na twitteru uvedla, že finanční správě nic nebrání začít zkraje příštího týdne přijímat žádosti.

Kompenzační bonus vyplácí finanční správa na základě zákona, který zvýšil příspěvek z 500 na 1000 korun denně pro podnikatele nebo společníky malých firem. Pracovníkům na dohodu zůstává příspěvek 500 Kč denně. Bonus již není navázaný na nouzový stav a podpora je zaměřená na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent.

V současnosti finanční správa přijímá žádosti za březen a duben. V pondělí byl poslední termín pro podání žádosti týkající se příspěvku za únor. "Na vládě jsem právě schválili prodloužení kompenzačního bonusu na květen. Nic už tak nebrání finanční správě zkraje příštího týdne přijímat žádosti. To znamená dalších až 31.000 korun pro zasažené podnikatele a dohodáře," uvedla Schillerová.

Ministryně po jednání vlády řekla, že úřad připraví nový aktualizovaný formulář. "Rozhodným srovnávacím obdobím bude duben 2021, který se bude srovnávat s průměrem leden, únor, březen 2020, nebo 2019," řekla Schillerová. Kabinet podle ní reaguje na to, že se opatření proti covidu-19 rozvolňují postupně.

"Kabinet současně schválil čerpání až do 5,76 miliardy z vládní rozpočtové rezervy na kompenzace pro obce za čtyři kompenzační období. Tato částka bude obcím vyplácena do 80 procent jejich podílu ze sdílených daní na té části, která je vyplacena na kompenzacích," doplnila Schillerová.

Pro prodloužení bonusu již není nutné proti minulosti přijímat novelu zákona, vláda tak může učinit jen svým nařízením. Do pondělí finanční správa vyplatila u nového kompenzačního bonusu pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu 328.347 žádostí za osm miliard korun.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy