Vláda zvažuje přísnější opatření ve dvou krajích. Ve hře je omezení cestování

Vláda bude ve čtvrtek jednat podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) o cílených opatřeních proti šíření koronaviru v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Řekl to po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu, kterému předsedá. Oba regiony jsou nyní epidemií nejvíce postiženy.

"Mohu vás ujistit, že hermetické uzavření nějaké části Česka se nechystá," doplnil později. Připravovaná opatření, jejichž detaily nechtěl popisovat, byla podle vicepremiéra konzultována s příslušnými hejtmany.

V Karlovarském i Královéhradeckém kraji jsou velké problémy s lůžkovou kapacitou nemocnic a pacienti odtud musí být převáženi do jiných regionů. Kritická situace má podle Hamáčka v Karlovarském a Královéhradeckém kraji dopad i na dostupnost péče o jiné než covidové pacienty.

Celkově se podle Hamáčka v Česku na zhoršující situaci s covidem podílí vzrůstající podíl takzvané britské mutace koronaviru, která je agresivnější než dosavadní. Královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS) si dnes stěžoval na způsob informování státu o šíření nakažlivější mutace v kraji. Státní zdravotní ústav (SZÚ) dnes na webu uvedl, že na Trutnovsku byla na začátku ledna britská varianta koronaviru ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech.

V Královéhradeckém kraji se nákaza koronaviru nadále nejrychleji šíří v okrese Trutnov. Na Trutnovsku za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 1087 případů, před týdnem činil sedmidenní nárůst zhruba 1038 případů, o týden dříve podle tohoto propočtu zhruba 955 případů. Ve většině okresů kraje bylo za posledních sedm dní zaznamenáno nadprůměrné šíření nákazy.

Na špici v šíření nákazy je nyní okres Cheb v Karlovarském kraji, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 zhruba 1101 případů. Podle ministerstva zdravotnictví není v Karlovarském kraji žádné volné lůžko ze 78 intenzivních na JIP/ARO.

Volné není ani žádné z osmi dodatečně upravených intenzivních lůžek pro pacienty s koronavirem. Standardních lůžek s kyslíkem je volných 47 z 598, z toho je 18 pro pacienty s covidem. Takzvaně reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem pro nemocné s covidem je v kraji volných šest z 20. Není k dispozici jediný přístroj ECMO na mimotělní okysličování krve.

Také nemocnice v Královéhradeckém kraji jsou plné. Z přetížené nemocnice v Náchodě záchranáři odvezli 15 pacientů do nemocnic na Moravě.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Vláda ČR Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy