Vláda řešila audit a premiérův střet zájmů, čeká na finální rozhodnutí

Vláda dnes projednala audit o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), který před týdnem zaslala Evropská komise českým úřadům. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) kabinet vyčká, až z Bruselu obdrží závěrečné rozhodnutí. Z auditu vyplývá, že předseda vlády porušuje českou i evropskou legislativu ke střetu zájmů a že Česko bude muset vracet část evropských dotací z kohezních fondů.

"Debata ukázala, že v současné době probíhá všechno podle pravidel. Máme informaci od nového evropského komisaře Johannese Hahna, že i když zpráva nesla podtitul final conclusion (konečný závěr), de facto to závěrečné rozhodnutí není. V tuto chvíli se čeká na český text, který až dojde do ČR, tak bude mít ČR 60 dní na vypracování odpovědi," řekl novinářům na tiskové konferenci Zaorálek. Podle něj se vláda k tématu vrátí později.

Podmínkou ČSSD podle Zaorálka je, aby se Česku nezastavily evropské dotace, a kdyby omezení plateb z Evropské unie přeci jen nastalo, tak aby náklady nenesli daňoví poplatníci.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) potvrdil dřívější vyjádření ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO), že ministři k auditu nemají přístup a neznají jeho obsah. "Finální znění nebo řešení můžeme očekávat ve druhé polovině příštího roku," řekl Brabec s tím, že se jedná o stanovisko evropského komisaře.

Z auditu EK vyplývá, že český premiér je ve střetu zájmů, neboť má nadále vliv na holding Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Babiš to odmítá a tvrdí, že převedením své firmy do svěřenského fondu splnil všechny zákonné podmínky. Uvedl také, že Česko žádné peníze do Bruselu vracet nebude. Podle EK musí ve lhůtě dvou měsíců po doručení českého překladu tuzemské úřady sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě.

Podle organizace Transparency International, která loni dala na Babiše podnět Evropské komisi kvůli střetu zájmů při vyplácení dotací, nyní již nejde o to, zda bude Česko Bruselu dotace vracet, nýbrž jak vysoká tato částka bude. Podle pražského radního Adama Zábranského (Piráti) by ČR měla přijít prozatím přijít o víc než 285 milionů korun. Audit upozorňuje, že stát může po Agrofertu peníze vymáhat.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Andrej Babiš audit evropská komise

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 12 minutami

před 22 minutami

před 42 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 55 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy