Vláda schválila další vojenský materiál pro Ukrajinu a oceňuje Fialovu cestu do Kyjeva

Vláda schválila dodávku dalšího vojenského materiálu pro Ukrajinu. Po dnešním zasedání kabinetu to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podrobnosti o hodnotě i podobě daru novinářům nesdělil. Podle ministerstva obrany se počítá i s další pomocí Ukrajině až za miliardu korun.

"Vláda bez bližší specifikace dnes schválila další pomoc v rámci poskytnutí vojenského materiálu ukrajinské straně," oznámil Rakušan. "Jednání vlády bylo v režimu, který vyžaduje nějakou míru diskrétnosti informací. Je to jenom signál toho, že pomoc pokračuje. O finančním krytí dané pomoci se jedná i na mezinárodní úrovni," dodal vicepremiér.

Podle ministerstva obrany dosud ministerstvo obrany z vlastních zdrojů Ukrajině poskytlo dary v hodnotě přes 750 milionů korun. "Většinou jde o materiál, který nelze z bezpečnostních důvodů dále specifikovat. To se týká i aktuálního materiálu předloženého vládě dnes," řekla ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. "Do budoucna jsme připraveni Ukrajině pomoci dalším materiálem až za miliardu korun," dodala. O pomoci v této výši již v úterý mluvila také ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Ministerstvo obrany na Ukrajinu, která se brání ruské agresi, poslalo vojenskou pomoc asi za 750 milionů korun. Šlo o munici, samopaly, kulomety, odstřelovačské pušky nebo protiletecké střely S-2. Podobu částí daru úřad z bezpečnostních důvodů nespecifikoval.

Obrana zprostředkovala také dar za 17 milionů korun od českých zbrojních firem a na Ukrajinu zároveň z ČR proudí zbraně díky darům na účet ukrajinské ambasády, na který lidé a firmy poslali do úterý podle náměstka ministryně obrany Tomáše Kopečného asi 700 milionů korun. Za vybrané peníze ambasáda nakupuje zbraně, s jejich pořízením velvyslanectví pomáhá ministerstvo obrany.

Evropská unie umožňuje část vojenské pomoci proplatit ze speciálního fondu, na tyto účely uvolnila 500 milionů eur (zhruba 12,3 miliardy korun). Česko již podle obrany o proplacení části dodávek požádalo.

Vláda podle Rakušana oceňuje Fialovu statečnou cestu na Ukrajinu

Vláda velmi oceňuje statečnou cestu premiéra Petra Fialy (ODS) na Ukrajinu, řekl po dnešním zasedání kabinetu novinářům ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Návštěva v Kyjevě, na který útočí ruské vojsko, podle Rakušana ukazuje, kam kabinet hodnotově patří. Pro Ukrajinu byla cesta výrazným povzbuzením, doplnil.

Rakušan jako první místopředseda kabinetu dnes Fialu zastupoval při zasedání ministrů. "Celá vláda velmi oceňuje statečnou a silnou cestu pana premiéra na Ukrajinu. Domníváme se, že ČR tímto způsobem jasně vyjadřuje, že patří k zemím, které podporují Ukrajinu," řekl. Kabinet dnes opět rozhodl například o zaslání dalšího vojenského materiálu pro Ukrajinu.

Cestou podle Rakušana současná vláda vyjadřuje mimo jiné to, že se nebojí ukázat, kam hodnotově patří. "Myslím si, že pro ukrajinskou stranu je cesta vrcholných představitelů několik států v této chvíli výrazným povzbuzením," řekl. Návštěva podle něj měla i symbolický význam a doma i v zahraničí ukazuje, jak Česko zahraniční politickou situaci vnímá.

Fiala se dnes vrátil do ČR po návštěvě Ukrajiny, kam v úterý cestoval spolu s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským a slovinským premiérem Janezem Janšou. S ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou vlády Denysem Šmyhalem jednali o ukrajinském boji proti ruské agresi.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR Ukrajina Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 48 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy