Vláda schválila další zvýšení schodku rozpočtu na 300 miliard

Vláda schválila kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce na 300 miliard korun. Ministerstvo financí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Vláda tak schválila navýšení schodku už podruhé během necelého měsíce.

Na konci března Sněmovna kvůli epidemii schválila zvýšení letošního schodku na 200 miliard korun z původně plánovaných 40 miliard korun před pandemií. Podle ekonomů není ale vyloučeno to, že schodek může být letos ještě vyšší. O dnes schváleném návrhu by měla Sněmovna jednat v úterý ve stavu legislativní nouze.

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, přes 192 miliard korun.

Schválený návrh počítá s celkovými příjmy 1,428 bilionu korun a výdaji 1,728 bilionu korun. Novela proti předchozí novele počítá s dalším poklesem příjmů o 60,1 miliardy korun. Zároveň MF navýšilo výdaje o 39,9 miliardy korun kvůli zvýšení plateb za státní pojištěnce, které dnes kabinet také schválil, a posílení vládní rozpočtové rezervy i výdajů na obsluhu státního dluhu.

Kvůli zvýšení plateb za státní pojištěnce MF navýšila peníze v kapitole Všeobecná pokladní správa o 22,3 miliardy korun. Zároveň v novém návrhu úřad zvýšil o 14,6 miliardy na 78,77 miliardy korun vládní rozpočtovou rezervu. Ta bude využívána na zamezení šíření a řešení dopadů epidemie koronaviru. Jde o podpůrná vládní opatření i nákup ochranných pomůcek, plicních ventilátorů a dalšího nezbytného vybavení.

Výdaje na obsluhu státního dluhu MF navýšilo o tři miliardy korun. "Státní dluh v roce 2019 byl 1,640 bilionu korun. V souvislosti se změnou schodku státního rozpočtu na 300 miliard korun dojde k celkovému meziročnímu nárůstu zadlužení o 281,13 miliardy korun. Zbylá část deficitu ve výši 18,87 miliardy korun bude financována ze státních finančních aktiv," uvedl úřad.

MF plánuje většinu schodku uhradit vydáváním státních dluhopisů, o které mají investoři v posledních týdnech velký zájem. Úřad si takto už zajistil například pokrytí všech korunových splátek dluhopisů splatných v letošním roce.

"Díky tomu, že naše země dlouhodobě patří mezi nejméně zadlužené země, může si zvýšení rozpočtového schodku kvůli záchraně ekonomiky dovolit. V důsledku vyššího schodku sice zadlužení mírně vzroste, ovšem i poté zůstane Česká republika mezi rozpočtově nejdisciplinovanějšími ekonomikami v Evropě," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že výše schodku rozpočtu nemusí být konečná. "Prozatím jsme pracovali s variantou deficitu kolem 350 miliard Kč, tedy zhruba kolem 5,5 procenta HDP. Dnes oznámená změna ze strany ministryně financí je již blíže tomuto odhadu, nicméně stále se nemusí jednat o finální číslo," uvedl.

Ministryně upozornila, že v dnes schváleném návrhu nejsou žádné škrty. Prezident Miloš Zeman v neděli řekl, že nechce hrozit vetem rozpočtu se zvýšeným deficitem, ale s ministryní financí bude chtít jednat o možných úsporách. Setkat by se měli na počátku května.

"Nenavrhovala jsem žádné škrty, protože na to není nyní čas. Úspora by byla stejně pár miliard, které nic neřeší. Počkáme tedy na výsledky rozpočtu ke konci dubna. A pak ministerstvo financí vyzve ostatní ministerstva, aby ukázala jejich čerpání rozpočtu a následně budeme analyzovat případné úspory," uvedla Schillerová. Zopakovala, že neplánuje zvyšovat daně.

K případnému opakovanému požadavku prezidenta, aby byla snížena nebo zrušena podpora solárních elektráren, Schillerová uvedla, že zákon je v gesci ministerstva průmyslu a obchodu a nyní jej projednává Legislativní rada vlády. Přijetím zákona by měl stát uspořit 600 miliard korun. "Ale to se projeví až v roce 2021," uvedla ministryně.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 57 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy