Vláda schválila nové podmínky pro drony a jejich rozdělení

Používání bezpilotních letadel bude rozděleno do tří kategorií, které se budou odlišovat podmínkami provozu. Piloti budou potřebovat osvědčení, které by měli získat po absolvování výuky a zkoušek. Počítá s tím návrh zákona, který dnes schválila vláda. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Od konce loňského roku se provozovatelé i piloti musí registrovat u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Změna zákona na tyto změny navazuje.

Používané drony i jejich provoz se tak podle zákona nově budou rozdělovat do tří kategorií: otevřené, specifické a certifikované. Liší se účelem, hmotností a vybavením. Podle toho se liší i míra regulace a požadavky pro jejich provozovatele a piloty. Otevřená je základní kategorie provozu, která umožní provozovat dron i bez předchozího povolení úřadu, jakkoli s řadou omezení a požadavků. Mezi nimi je například absolvování on-line výuky a následně zkoušky, po které pilot dostane k řízení osvědčení od úřadu. Specifická kategorie umožní, po posouzení ÚCL, provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie. Nejpřísnější certifikovaná kategorie je zamýšlena spíše pro sofistikovaný provoz do budoucna.

Novela zákona také přesněji vymezuje podmínky pro využívání prostoru pro lety dronů. Prostory budou zřejmě vymezeny zónami ve vzdušném prostoru, ve kterých úřad může za určitých podmínek lety regulovat. Státy EU by při stanovení takových prostorů měly vytvořit digitální mapu s jejich vymezením.

Další novinkou v zákoně je určení přestupků při porušení některých pravidel pro užívání dronů. Úřady tyto přestupky budou moci trestat ve správním řízení. Jde například o pokuty, některé v řádech desetitisíců i statisíců korun. Úřad také může odebrat provozovatelům a pilotům oprávnění k provozu.

Provozovatelé a piloti se od konce loňského roku povinně registrují u Úřadu pro civilní letectví. Povinná registrace platí v celé EU pro všechny drony nad 250 gramů, případně i lehčí stroje s kamerou nebo drony létající vysokou rychlostí, které nelze považovat za hračky. Bez evidence je jejich provoz zakázán. ÚCL očekává, že v registru časem bude až 50.000 provozovatelů a pilotů. Na konci loňského roku jich byla přihlášena necelá polovina.

Související

Více souvisejících

Drony Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 15 minutami

před 25 minutami

před 45 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 58 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy