Vláda schválila odměny pro pracovníky sociálních služeb, oznámila Maláčová

Pracovníci v sociálních službách dostanou za svou práci v době koronavirové epidemie odměny. Podle druhu činnosti a rizika nákazy by měli získat 10.000, 20.000 a 40.000 korun za měsíc. ČTK to sdělila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

V zařízeních, kde se objevila nemoc covid-19, dostanou pracovníci v přímé péči měsíčně 40.000 korun hrubého a ostatní zaměstnanci pak 20.000 korun. V domovech, kde nákaza nebyla, by personál měl dostat 10.000 korun hrubého měsíčně. Odměna se stanoví za odpracované hodiny. Hodinové sumy činí 59, 115 a 235 korun.

"Pracovnice a pracovníci v sociálních službách se osobně - nejenom svým výkonem, ale osobní statečností - zasadili o to, že jsme situaci zvládli," uvedla na tiskové konferenci po jednání vlády Maláčová. Podle ní se nákaza objevila ve 20 zařízeních. Nemocní se často v nemocnici neléčili, staral se o ně personál domova. "Naši pracovníci, ošetřovatelky a pečovatelky, na rozdíl od zahraničních své klienty neopustili a sociální služby v ČR se díky jejich nasazení nehroutí," dodala ministryně.

Odměny se budou vyplácet z dotačního programu za období od 13. března do konce května. O peníze budou moci žádat státní, krajská, obecní, nezisková, církevní i soukromá zařízení. Počítá se s částkou 5,2 miliardy korun. Dotace ministerstvo vyhlásí v pátek 8. května. Po splnění všech potřebných lhůt a vyřízení by domovy mohly mít peníze začátkem července. Rozdělí je pak ředitelé a ředitelky.

Kromě odměn by se z dotací měly hradit také výdaje, které poskytovatelé péče měli kvůli ochraně před infekcí. O této zvýšené sumě na provoz se ale ještě povede jednání s kraji o jejich finančním podílu, uvedla ministryně.

Podle původního návrhu ministerstva práce se odměny měly pohybovat od 15.000 do 45.000 korun hrubého za měsíc. Příplatek se měl stanovit za odpracované hodiny. Výdaje za březen a duben tehdy resort spočítal na zhruba osm miliard, pokud by o peníze požádali úplně všichni provozovatelé, kteří nemuseli kvůli koronaviru zavřít.

Vláda o dotacích pro sociální služby začala jednat před dvěma týdny. Debata se vedla o tom, komu a z jakých zařízení by peníze měly připadnout. Sociální služby totiž provozují především kraje, obce, neziskové a církevní organizace. Stát má pět ústavů.

V Česku platí od 12. března nouzový stav. Už o dva dny dříve se v domovech pro seniory a dalších zařízeních v celé zemi zakázaly návštěvy. Od 19. března pak klienti nemohli areály opouštět. V řadě institucí s klienty zůstal i personál, domů po práci nechodil.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Vláda ČR sociální péče Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy