Vláda schválila rozdělení EU peněz mezi programy

Vláda dnes schválila rozdělení evropských dotací pro ČR v programovém období 2021 až 2027 mezi operační programy, a to přes odpor koaliční ČSSD. Na twitteru o tom informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní rozhodnutí znamená méně peněz pro rodiny s dětmi, seniory, na rekvalifikace a sociální služby.

Z materiálu, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že celkově by v letech 2021 až 2027 mělo být rozděleno mezi většinu operačních programů 18,8 miliardy eur (zhruba 488,5 miliardy korun). Přitom na operační program ministerstva práce a sociálních věcí je v návrhu vyčleněno 1,4 miliardy eur (36,4 miliardy korun). Podle portálu k evropským dotacím bylo v období 2014 až 2020 vyčleněno na operační program zaměstnanost 2,15 miliardy eur.

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes v tiskové zprávě informovalo, že Česká republika bude mít v novém programovém období 2021 až 2027 k dispozici 550 miliard korun z evropských fondů na politiku soudržnosti. Další prostředky až do výše celkových 960 miliard korun bude mít ČR k dispozici z další evropských iniciativ.

Dnes schválený návrh obsahuje rozdělení peněz z Evropského fondu regionálního rozvoje (EFRR), Evropského sociálního fondu plus (ESF+) a Fondu soudržnosti (FS).

Naopak návrh ministerstva pro místní rozvoj se nezabývá operačním programem, který bude financován z Fondu pro spravedlivou transformaci (FST), operačním programem Rybářství, operačními programy pro fondy EU v oblasti vnitřních věcí, které nejsou zahrnuté v Dohodě o partnerství. Dokument zároveň neřeší problematiku technické pomoci, a to jak v operačním programu Technická pomoc, tak technickou pomoc v jednotlivých operačních programech. Dále se netýká programů Evropské územní spolupráce, které nejsou zahrnuté v Dohodě o partnerství. V programu Spravedlivé transformace je vyčleněno 1,6 miliardy eur (42,7 miliardy Kč) a v programu Rybářství 780 milionů korun.

"Nyní čekáme na schválení potřebné evropské legislativy, které má bohužel velké zpoždění. Jednotlivé operační programy jsou ale na pracovní úrovni ve stádiu velké připravenosti a nejbližších týdnech budou zaslány k připomínkování do Evropské komise. Současně dopracováváme Dohodu o partnerství, zastřešující strategii pro politiku soudržnosti v ČR, kterou plánuji předložit kolegům na vládě v létě tohoto roku," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Počet operačních programů se má v příštím programovém období proti současným deseti snížit na osm. Nejvíce evropských dotací má dostat program Doprava. Jde o 4,8 miliardy eur (asi 125 miliard korun). Následují Integrovaný regionální operační program s částkou 4,7 miliardy eur (122,7 miliardy korun) a Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (73,3 miliardy korun).

U programů Spravedlivá transformace a Rybářství stanovila výši dotací Evropská komise. Spravedlivá transformace se týká pomoci takzvaným uhelným regionům, tedy Moravskoslezskému, Karlovarskému a Ústeckému kraji. Pro tento program komise vyčlenila necelých 43 miliard korun. V operačním programu Rybářství je to asi 0,8 miliardy korun.

První výzvy spadající pod nové programové období by podle MMR mohly být v některých programech vyhlášeny již na konci tohoto roku, většina výzev by se pak začala vyhlašovat v první polovině roku 2022.

V programovém období 2014 až 2020 bylo pro Českou republiku z Evropských strukturálních a investičních fondů vyčleněno zhruba 24 miliard eur (624 miliardy korun).

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR EU (Evropská unie) dotace

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy