Vláda schválila rozšíření strategických zásob státu o menstruační vložky

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) do konce roku 2023 pořídí do strategických zásob státu deset milionů kusů dámských menstruačních vložek. Návrh ministerstva financí (MF) dnes schválila vláda. Na twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Menstruační vložky tak budou udržovány ve skladech pro případ živelních, válečných či jiných katastrof a krizí. Plánovaný počet deset milionů by měl podle MF v případě mimořádného krizového stavu pokrýt až pětidenní absolutní výpadek této komodity.

V souvislosti s tím také vláda schválila, aby dva miliony vložek, které bude SSHR každoročně obměňovat, dostaly bezplatně potravinové banky, které by je distribuovaly sociálně nejpotřebnějším ženám. MF nyní jedná o distribuci s Českou federací potravinových bank. "Menstruační chudoba je typické společenské tabu. To, že se o ní příliš nehovoří, bohužel neznamená, že neexistuje. Je to problém, který v České republice trápí a skličuje přibližně 70.000 žen," uvedla Schillerová.

Předseda SSHR Pavel Švagr dnes uvedl, že již v roce 2017 správa v rámci Koncepce tvorby, udržování a využití zásob pro humanitární pomoc přišla s požadavkem na vytvoření položek hygienických potřeb, kam vedle dětských plen, mýdla, toaletního papíru nebo zubní pasty řadí právě i hygienické vložky. Kvůli nedostatku peněz se ale tehdy podle něj nákup hygienických potřeb neuskutečnil. "Vládou schválené řešení umožňuje vedle pořízení hygienických vložek i jejich pravidelnou obměnu ve spolupráci s potravinovými bankami. Jde tedy o účelné, ale i hospodárné řešení," uvedl.

Celkovou cenu nově pořizovaných zásob bude MF znát až po výsledku výběrového řízení. Nicméně odhaduje, že by neměla překročit 24 milionů korun. "Jedná se zároveň o řešení, které oproti alternativě ve formě snížení DPH s rozpočtovým dopadem až 300 milionů Kč představuje také významnou úsporu pro veřejné rozpočty," upozornilo MF.

Navrhovaný postup podle ministerstva navazuje na současný trend patrný v řadě vyspělých zemí, jako jsou například Nový Zéland, Irsko nebo Velká Británie.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy