Vláda se chystá představit kroky pomoci především rodičům a samoživitelům

Vláda se chystá představit kroky pomoci především rodičům a samoživitelům, kterým se v poslední době v důsledku růstu cen výrazně zvýšily životní náklady. Další pomoc by měla směřovat například i zdravotně postiženým. Na dnešním sjezdu KDU-ČSL v Ostravě to řekl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Ten dnes obhájil funkci předsedy strany.

Velké množství lidí podle něj řeší, zda při dalším zdražení dokážou zaplatit energie, vyjdou s náklady na bydlení nebo budou moci zaplatit dětem všechny náklady související se školou, přičemž vláda už jim pomáhá.

"V příštích dnech počítáme s tím, že představíme na úrovni celého vládního týmu konkrétní další kroky pomoci především rodičům, samoživitelkám, samoživitelům, tak abychom podpořili jejich zvýšené náklady na výchovu a vzdělání dětí," řekl dnes novinářům Jurečka.

Další kroky v příštích týdnech a měsících by podle něj měly pomoci zdravotně postiženým i dalším. "Ze strany KDU-ČSL je tady naprosto jednoznačný vzkaz: Jsme sociálním svědomím této vlády, budeme dělat politiku nikoli socialistickou, ale solidární, budeme i nadále pomáhat lidem v České republice adresně. Musíme pomoc cílit tak dobře, abychom neroztáčeli na jedné straně kola inflace ještě více, ale zároveň pomáhali lidem, kteří pomoc jednoznačně potřebují," zdůraznil Jurečka.

Ministerstvo životního prostředí, které vede lidovecká ministryně Anna Hubáčková, podle něj činí konkrétní kroky, aby pomohlo domácnostem pořídit si peletkové kotle, fotovoltaiku či tepelná čerpadla. "Co je výrazná změna, že na tyto podmínky dosáhnou i nízkopříjmové skupiny obyvatel, ti, kteří doposud na takovou formu podpory a dotace neměli šanci dosáhnout," řekl Jurečka.

Hovořil také o prioritách nadcházejícího českého předsednictví v Evropské unii, které připadá na druhý půlrok letošního roku.

"Chceme využít situace, která dneska je, pro to, aby Česká republika dala velký akcent na to, že je potřeba nadále pomoci Ukrajině, potom samozřejmě i s její obnovou, ale zároveň pomoci především zemím střední a východní Evropy, které jsou zasaženy velkou uprchlickou krizí, tak aby dokázaly zvládnout náklady s tím spojené, aby evropský rozpočet pomohl s adaptací a integrací, protože jednotlivé členské státy to nemohou utáhnout ze svého rozpočtu," řekl Jurečka.

Rusové vtrhli na Ukrajinu letos 24. února. Po invazi přišlo do nynějška do Česka podle ministerstva vnitra kolem 300.000 lidí. Podle posledních údajů Česká republika dosud udělila uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny 305.890 speciálních víz.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR rodičovský příspěvek

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy