Vláda sníží počet úředníků o 325, ušetří 413 milionů ročně. Obsadila pozici vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací

Počet úřednických míst ve státní správě se od 1. dubna sníží o 325. Stát tak ušetří 413 milionů korun ročně. Změnu systemizace služebních a pracovních míst dnes schválila vláda, oznámil úřad vlády v tiskové zprávě.

"Plníme to, co jsme slíbili voličům. Dnes jsme udělali další krok ke snižování úřednických míst ve státním aparátu České republiky," uvedl předseda vlády Petr Fiala. 

Podle tiskové zprávy se sníží počet úřednických míst o 325, což povede k úspoře 413 milionů korun ročně. "V těchto krocích budeme dál s rozmyslem, ale vytrvale pokračovat," dodal Fiala. Místa budou zrušena od letošního dubna. 

Loni v prosinci naopak vláda koalice Spolu a Pirátů a STAN rozhodla o vzniku 74 nových služebních a pracovních míst na úřadu vlády, především kvůli zřízení útvarů pro ministry bez portfeje pro vědu, legislativu a evropské záležitosti. Fiala tehdy novinářům řekl, že kabinet ale počítá s tím, že státní správu zeštíhlí. "Ministři mají za úkol postupně navrhnout úspory a omezení počtu úředníků na resortech, takže ve výsledku budeme na provozu státu šetřit," uvedl.

Podle zákona o státní službě systemizace stanovuje počty míst na úřadech. Její podobu vypracovává ministerstvo vnitra po dohodě s ministerstvem financí na základě návrhů úřadů. Dokument schvaluje vláda na následující kalendářní rok, pokud ho nestihne schválit do konce roku, použije se dosavadní podoba. Další změny v počtu služebních míst či množství peněz na platy jsou možné jen při změně působnosti úřadu nebo při podstatné změně podmínek.Vláda také rozhodla o obsazení pozice vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací, kterou vláda rozhodla zřídit 2. března v reakci na sílící dezinformační vlnu především ze strany Ruska. Vládním zmocněncem kabinet jmenoval zkušeného novináře Michala Klímu.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Vláda ČR Boj proti dezinformacím a fake news vládní zmocněnec pro oblast médií a dezinformací

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy