Vláda terčem kritiky. Návrh zákona o kurzarbeitu dostala opozice jen pár hodin před schůzí

Opoziční ODS, Starostové a nezávislí (STAN) a TOP 09 kritizují vládu za to, že poslanci měli krátkou dobu na posouzení nových pravidel takzvaného kurzarbeitu. Sněmovna ho má projednat ve středu ve stavu legislativní nouze. Zástupci stran to dnes řekli na tiskových konferencích před schůzí dolní komory. Pozměňovací návrhy k vládní předloze nepřipravili pouze opoziční poslanci, ale též koaliční ČSSD.

Šéf poslanců STAN Jan Farský uvedl, že vláda poslancům návrh poslala 15 hodin před schůzí, aby se k tomu okamžitě vyjádřili. Na jednání poslaneckého klubu budou Starostové probírat své pozměňovací návrhy, které zatím nespecifikovali.

Také TOP 09 chce parametry kurzarbeitu upravit. Vláda podle ní selhala, když normu nekonzultovala s opozicí. Oproti návrhu, který schválil kabinet ANO a ČSSD, by podle opoziční strany měli mít nárok na pomoc pouze lidé, kteří by do práce chodili alespoň dvakrát v týdnu. Firmy, které nejsou schopny zaměstnancům nabídnout práci na více než jeden den, by podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové neměly mít nárok, protože jsou neživotaschopné.

Zákon by podle TOP 09 měl také silněji podporovat kvalifikované zaměstnance s vyššími mzdami. Podle vládního návrhu by pracovník za neodpracované hodiny dostával 70 procent čistého, nejvýš ale do celostátní průměrné mzdy. Strana navrhuje 1,5násobek průměrné mzdy, což chce též koaliční ČSSD.

Pekarová Adamová také představila návrh, aby firmy mohly dočasně propouštět bez udání důvodu v případě, že jsou postiženy krizí. Netýkalo by se to chráněných skupin obyvatel, například lidí v dočasné pracovní neschopnosti nebo těhotných zaměstnankyň. "Chceme, aby stát pomohl zaměstnavatelům s úhradou odstupného. Dva měsíce by uhradil stát a jeden zaměstnavatel," dodala šéfka TOP 09, jež nepodporuje projednání ve stavu legislativní nouze.

Přeje si někdo větší důkaz nekompetence, hlouposti a chaotičnosti současné vlády? V krizovém okamžiku, kdy všichni musí vědět co mají dělat, tahle banda hlupáků se o to začne hádat. https://t.co/3PjjEWtVKv

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) September 29, 2020

Krátký čas na přípravu pozměňovacích návrhů kritizoval také šéf sněmovního klubu ODS Zbyněk Stanjura. Hovořil o 115 hodinách. Projednání normy v legislativní nouzi podle něj občanští demokraté nemají důvod podpořit. Změnit by ODS chtěla hned několik aspektů návrhu. Nárok by podle ní měli mít pouze zaměstnanci, kteří by odpracovali alespoň půlku pracovního týdne. Zdravotní pojištění by pak za zaměstnance neměl platit zaměstnavatel, ale stát.

Poslankyně ČSSD Kateřina Valachová chce najít shodu nejen s koaličním partnerem - hnutím ANO, ale i dalšími stranami. Sociální demokraté proto připravili také několik pozměňovacích návrhů. Firmám chtějí mimo jiné zjednodušit administrativu tím, že by na sociální a zdravotní pojištění odváděly z dávkového příspěvku na krácenou práci.

KDU-ČSL návrh vládního zákona vítá. Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek ocenil, že firmy, které si vyplatily dividendy, nebudou mít na podporu nárok. Podobně jako odboráři ale pro pracovníky KDU-ČSL žádá vyšší náhradu od státu, a to 80 procent z hrubé mzdy.

Hnutí SPD podpoří zrychlené projednání zákona, nesouhlasí ale s tím, že vláda chce adresovat podporu jen zaměstnancům se smlouvou na dobu neurčitou při odpracování minimálně tří měsíců u stávajícího zaměstnavatele. Piráti mají problém s tím, že by se podpora podle návrhu vyplácela až rok - budou požadovat zkrácení lhůty.

Podle komunistů, kteří návrh zákona připomínkovali už v době jeho přípravy kabinetem, je předloha syrová a bylo by třeba ji víc prodiskutovat. "Jsme spíše pro to, aby vláda prodloužila program Antivirus minimálně do konce roku a po volbách se věnovala intenzivní přípravě," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Kurzarbeit představuje zkrácenou práci při ekonomických potížích. Podnik platí lidem za odpracované hodiny, stát jim poskytuje část výdělku za neodpracovaný čas. Zkrácená práce s částí mzdy od státu by se mohla zavést od listopadu. Navázala by na dočasný program Antivirus. Podle návrhu novely zákona by kurzarbeit ve státě, regionu či vybraném odvětví mohla povolit vždy jen vláda, a to po projednání v tripartitě. Využíval by se při vážném ohrožení ekonomiky, přírodní pohromě, epidemii či kyberútoku.

Související

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečka se domnívá, že vláda může schválit kurzarbeit do dvou či tří týdnů

Vláda by mohla v příštích dvou či třech týdnech schvalovat nařízení, které by umožnilo při nedostatku plynu spustit kurzarbeit. ČTK to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle návrhu by se zkrácená práce s příspěvkem státu na mzdy mohla zavést při omezení či zrušení dodávek plynu a ohrožení ekonomiky, a to do konce června. 
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Co bude, pokud dojde plyn? Ministerstvo připravuje kurzarbeit

Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do zkráceného připomínkového řízení návrh nařízení vlády, které by pro firmy spustilo možnost v případě nedostatku plynu čerpat státní příspěvek na zaměstnance. O takzvaném kurzarbeitu budou dnes zástupci odborů a zaměstnavatelů jednat s ministry na zasedání tripartity. 

Více souvisejících

kurzarbeit zákony Jan Farský Markéta Pekarová Adamová Zbyněk Stanjura Kateřina Valachová Jan Bartošek Vojtěch Filip (KSČM) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy