Vláda u očkování fatálně selhává. Z Česka bude černá díra na mapě Evropy, varuje Rakušan

Vláda podle hnutí Starostové a nezávislí (STAN) selhává v přípravě očkování proti covidu-19. Její plán je asi o půlku méně ambiciózní než u sousedů a ani nemusí být naplněn, řekl dnes novinářům předseda STAN Vít Rakušan. Ministry vyzval, aby na plánu očkování začali pracovat rychlostí, která odpovídá vážnosti tématu. Jinak se Češi mohou v budoucnu potýkat s nemožností cestovat do ciziny.

Rakušan řekl, že myšlenka očkování aktuálně zřejmě nemá většinovou podporu v populaci, což je také chybou vlády. "Neexistuje jednoznačná informační kampaň, že očkování je jedinou cestou, jak se z této situace dostat," řekl. Inzerát ministerstva zdravotnictví s injekcí a informacemi o očkování označil za směšnou.

Zmínil plány a přípravy z Francie, Německa či Rakouska. "Pokud bychom měli stejně ambiciózní plány, znamenalo by to proočkovat 2,5 milionu Čechů za tři měsíce," uvedl. Podle Rakušana se zřejmě nepodaří realizovat ani o asi polovinu skromnější plán, který představil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ambicióznější plán by podle Rakušana znamenal 400.000 očkování týdně a není jasné, kdo je obstará. "Kdyby to měli dělat praktičtí lékaři, věnují jen očkování pět hodin denně," varoval Rakušan před dopady takového plánu na další pacienty.

V Česku podle něj nejsou připravené dodavatelské řetězce, skladování a očkovací centra, hejtmani pak postrádají potřebné informace. "Je to největší logistická výzva za posledních 30 let, mnohem složitější než trasování. A vzpomeňme si, jak to doteď vypadá s call centry," řekl.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) řekl, že příprava vakcinace postupuje dobře. Česko má objednaný dostatek vakcín, míní. "Připravují se centra v nemocnicích, ambulantních centrech, u jednotlivých lékařů nebo ve speciálně vybudovaných centrech," uvedl. Fungovat bude tým koordinovaný přímo premiérem Andrejem Babišem (ANO), dodal. "Připravuje se vše a vše bude stíháno tak, jak budou přicházet vakcíny, je to priorita vlády," řekl.

Šéf poslanců KDÚ-ČSL Jan Bartošek také upozornil na to, že v Německu už se připravují velké očkovací haly, aby v krátké době byl proočkován co největší počet obyvatel. Česká vláda podle něj namísto toho řeší pozici vládního zmocněnce. O zřízení postu hovořil v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO), stát by se jím mohl bývalý ministr zdravotnictví a nynější premiérův poradce Roman Prymula. Bartošek se obává toho, že vakcinaci budou provázet zmatky.

Blatný v pondělí potvrdil, že vakcína by mohla být schválená 21. prosince a prvních deset tisíc dávek by do Česka mohlo přijít 28. prosince. Dodávat vakcínu do Česka má několik výrobců, celkem jí bude pro 6,9 milionu lidí. Podle vakcinační strategie se počítá s dodávkou očkovací látky pro milion lidí v prvním čtvrtletí roku 2021, ve druhém pro 2,62 milionu lidí, ve třetím pro 2,42 milionu lidí a ve čtvrtém pro 382.000 lidí. Další dávky budou dostupné v roce 2022. Zájem má asi 40 procent populace, 20 procent je nerozhodnutých.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vít Rakušan (STAN) očkování Vláda ČR Jan Bartošek Starostové a nezávislí (STAN) Jan Blatný Zdravotnictví Andrej Babiš Roman Prymula (epidemiolog)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy