"Vláda umí akorát projídat budoucnost." Opozice kritizuje rouškovné pro důchodce

Vláda prosazuje mimořádnou dávku k důchodům namísto toho, aby zajistila koncepční pomoc pro seniory. Uvedli to představitelé ODS v reakci na dnešní rozhodnutí vlády vyplatit všem lidem pobírajícím penzi jednorázově 5000 korun. Podle lidovců kabinet zapomíná na jiné zranitelné skupiny. Návrh kritizovala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, označila ho za nezodpovědné zadlužování.

"Jednorázovou dávku pro seniory považuji za předvolební populismus, který není zodpovědný vůči ostatním. Proč třeba nedat podobný příspěvek i dalším skupinám, třeba rodinám s dětmi? Nezaslouží si ho i ony?" uvedl předseda ODS Petr Fiala, který příspěvek označil za uplácení seniorů před podzimními krajskými a senátními volbami.

Pánové @jhamacek a @AndrejBabis by se už konečně měli přestat vymlouvat na ODS a svalovat na ni svou neschopnost. U vlády jsou společně už 7 let! Za tu dobu nepřišli ani s daňovou, ani s důchodovou reformou. Jediné co umí, je projídat budoucnost dalších generací.

— Petr Fiala (@P_Fiala) August 28, 2020

Poslanec Jan Bauer (ODS) upozornil na to, že v krajích chybí místa v domovech seniorů, nejsou finance na domácí péči ani na další sociální služby. "Za miliardy, kterými chce vláda uplatit své voliče, by přitom v každém kraji mohly vyrůst tři nové domovy seniorů nebo Alzheimer centra a vzniknout 10.000 nových míst pro seniory, kteří je potřebují," uvedl.

"Vláda rezignovala na budoucnost, rozdává plošně a těm, co opravdu pomoc potřebují, jako jsou vdovy a vdovci, rodiny, samoživitelky, nebo invalidé, těm systematicky a dlouhodobě pomoci neumí! Chybí rozum a zodpovědná solidarita!" reagoval na vládní rozhodnutí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Lidovci upozorňují, že jednorázovou dávku, kterou označili za "předvolební dáreček", zaplatí dnešní děti.

Vláda rezignovala na budoucnost, rozdává plošně a těm co opravdu pomoc potřebují, jako jsou vdovy a vdovci, rodiny, samoživitelky, nebo invalidé, těm systematicky a dlouhodobě pomoci neumí! Chybí rozum a zodpovědná solidarita!

— Marian Jurečka (@MJureka) August 28, 2020

"Jsme svědky bezbřehého populismu a nezodpovědného zadlužování," uvedla Pekarová Adamová. Vyzvala voliče, aby v nadcházejících volbách hlasovali proti vládním stranám.

"SPD samozřejmě podpoří zvyšování důchodů, nicméně vládní návrh je nesystémové řešení," uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Podle něj by bylo vhodnější zákonem garantovat, aby všichni senioři měli důchod minimálně ve výši minimální mzdy. Připomněl, že jeho hnutí předložilo příslušný návrh zákona.

Lídři vládních ANO a ČSSD se dnes dohodli, že senioři a seniorky by měli letos v prosinci dostat mimořádný příspěvek k důchodu 5000 korun. Stejnou částku by měli obdržet i lidé s invalidní a pozůstalostní penzí. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měl stát na příspěvky vydat 15 miliard korun. Vláda letos plánuje rozpočtový schodek v rekordní výši 500 miliard korun.

Hospodářská komora doporučuje snížit spíše pojistné

Zrušení superhrubé mzdy by mělo být podle Hospodářské komory provázáno spíše se snížením pojistných odvodů. Snížení daňové záteže nicméně vítá. Svaz průmyslu a dopravy se obává toho, aby výpadek rozpočtu kvůli zavedení patnáctiprocentní sazby daně z příjmu nevedl v budoucnu k vyšším zdanění firem nebo omezení investic. Opoziční ODS pak zrušení superhrubé mzdy vítá, zároveň ale nesouhlasí se zavedením druhé sazby pro vysokopříjmové skupiny.

Vládní ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu. Zároveň zůstane sazba 23 procent pro příjem nad zhruba 139.000 korun měsíčně. Změnu by chtěla vláda prosadit v Parlamentu tak, aby platila od příštího roku. Zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou sazeb daně z příjmu sníží příjmy rozpočtu o zhruba 74 miliard korun.

"Výslednou změnu daňového zatížení určitě nelze hodnotit negativně. Nicméně Hospodářská komora s ohledem na stávající strukturu daňového břemene a jeho vlivu na ekonomiku jako celek doporučuje spíše snížit odvodové zatížení zaměstnavatelů, tedy pojistných odvodů. ČR by měla snížit celkové daňové zatížení za zaměstnance, protože je dnes jedno z nejvyšších na světě," uvedl mluvčí komory Miroslav Diro. Dodal, že opuštění principu superhrubé mzdy vyvolá nemalé náklady zaměstnavatelů kvůli změnám v informačních systémech, které používají.

"Samotné zrušení superhrubé mzdy administrativní zjednodušení pro firmy nepřinese. Firmy s ní umí pracovat a mají výpočet nastavený v účetních a daňových systémech," uvedl ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek. Podle něj je otázkou, do jaké míry má vláda tuto změnu promyšlenou jako změnu systémovou kvůli výpadku příjmů státního rozpočtu. "Samozřejmě by co nejvíce peněz mělo zůstat zaměstnancům a firmám, ale neradi bychom, aby se v budoucnu hledaly další příjmy státního rozpočtu ve vyšším zdanění firem. Nebo aby vláda kvůli nižším příjmům rozpočtu omezovala investice," uvedl.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Jana Skopečka je zrušení superhrubé mzdy prvním důležitým krokem, ale musí být doprovázeno jednou sazbou daně 15 procent pro všechny. "Je škoda, že je vládní koalice hnutí ANO a sociálních demokratů schopna jednat ve prospěch snížení daní, a tedy ve prospěch občanů, jen ve chvíli, kdy si chce nakoupit hlasy voličů před blížícími se krajskými a senátními volbami," uvedl.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) důchody Vláda ČR Marian Jurečka (KDU-ČSL) Markéta Pekarová Adamová hospodářská komora Jan Skopeček (ODS) Tomio Okamura

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 3 hodinami

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 4 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 6 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 7 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

EU chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se na osoby, které obchází ty stávající

Evropská unie připravuje 14. balík sankcí vůči Rusku za jeho pokračující agresi proti Ukrajině. Informovala o tom v pátek agentura DPA s odvoláním na vysoce postaveného představitele EU.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy