Vláda uvolnila pohonné hmoty ze státních rezerv pro záchranáře na jižní Moravě

Vláda na dnešním mimořádném zasedání schválila bezplatné poskytnutí hmotných rezerv, především pohonných hmot, pro složky Integrovaného záchranného systému (IZS) zasahující v obcích zpustošených tornádem. ČTK to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr, informaci potvrdil úřad vlády.

"Můžeme okamžitě aktivovat naše krizové karty a složky IZS i armády budou okamžitě moci bezplatně čerpat pohonné hmoty z našich nouzových zásob," uvedl Švagr. V Hodoníně bude podle něj ve spolupráci se společností Čepro zprovozněna pomocí náhradního zdroje čerpací stanice EuroOil.

Současně vláda podle Švagra přijala usnesení, kterým SSHR dává možnost bezplatně poskytovat pohotovostní zásoby, případně zásoby pro humanitární pomoc. Využít tak lze náhradní zdroje elektrické energie nebo prostředky pro nouzové zásobování pitnou vodou. "Jsme připraveni, jakmile přijdou požadavky od ústředních správních úřadů, kraje, případně obcí, okamžitě reagovat," dodal Švagr.

Bouřky s kroupami a také tornádo zasáhly Jihomoravský kraj ve čtvrtek večer. Poničily stovky domů a aut, škody budou podle odhadů stovky milionů. Živel si vyžádal pět obětí na životech a desítky zraněných.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na summitu EU požádal šéfy institucí o pomoc pro jižní Moravu. Česko může získat pomoc z unijního fondu solidarity, který země využívají v případech živelních pohrom. Je v něm asi miliarda eur, řekl dnes Babiš. Je třeba do deseti dnů vyplnit žádost a dodat potřebné doklady, které poté posoudí Evropská rada i Evropský parlament. "Je to podpora veřejného majetku, není to podpora soukromého majetku," zdůraznil premiér.

Související

Vláda ČR

Vláda letos poprvé vyjela do krajů, jednala v Jablonci nad Nisou

Vláda se letos poprvé sešla na výjezdním zasedání v Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji. Kabinet se zabýval mimo jiné aktuální situací ve výstavbě dopravní infrastruktury v Libereckém a Královéhradeckém kraji, využíváním dotačních programů Ministerstva životního prostředí v obou krajích či přeshraniční spoluprací mezi příhraničními oblastmi Česka, Polska a Německa. Vláda jednala i s radami obou krajů a sešla se i se starosty okolních obcí.

Více souvisejících

Vláda ČR Andrej Babiš pohonné hmoty Tornádo na Moravě (24.6.2021)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy