Vláda užívá necertifikované testy, povede to k dalšímu náporu na zdravotnictví, říká Zdechovský

Česká republika se řítí do dalšího velkého průšvihu. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský totiž tvrdí, že současné antigenní testy, které mají zjistit nákazu na covid-19, nejsou certifikované a pocházejí z Číny. „Otestovaní, kteří mají negativní výsledek, si myslí, že jsou zdraví, ale mohou žít v omylu. Mnozí tak nevědomky šíří nákazu a chodí do práce. Hrozí tak, že zdravotní systém se ještě více zahltí a budou umírat další pacienti. Nynější testy mají podle vědeckých studií jen čtyřicetiprocentní úspěšnost. Němci nám přitom nabízejí sady, které jsou akreditované, ale k dohodě z naší strany zatím nedošlo,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský.

Jeho hněv míří na vládu. Místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský je přesvědčený, že kabinet Andreje Babiše je zodpovědný za současnou situaci ohledně nekvalitních testů. „Nemohu uvěřit, že se v České republice používají neakreditované testy a vláda je v naprostém klidu. Mám dojem, že se někdo chce na nynějším stavu obohatit. Podivné nákupy by měly začít šetřit orgány činné v trestním řízení. Mám pocit, že tady dochází k podvodu,“ čílí se. Europoslanec dokonce konstatuje, že nekvalitní antigenní testy stojí za skutečností, proč vláda tolik tlačí, aby byli učitelé naočkováni vakcínou proti covidu-19. „I ona si uvědomuje, jaké riziko je ve hře, a proto z pedagogů udělala přednostní skupinu. Veřejně se ale kabinet tváří se, že se nic neděje.“

Opoziční politik dokládá, že testy, na nichž se podle Zdechovského podílela ministerstva vnitra a zdravotnictví, jsou nekvalitní. „Opírali jsme se o vědeckou studii, která prokázala jen čtyřicetiprocentní úspěšnost, což například potvrdili i Rakušané. Vše můžeme doložit. Navíc v Ostravě je Zdravotní ústav, který do tří dnů může vyhotovit odbornou expertizu ohledně testů. Bohužel v tomto případě jeho služby zůstávají nevyužity. Vláda jen opět hraje habaďuru a divadlo na lidi, kteří si myslí, že po testování jsou v pořádku.“

Na trhu jsou podle Zdechovského dostupné testy, které mají až 97 procentní úspěšnost. „Například takové mají k dispozici Němci, ale i Číňané. Ovšem jedná se o certifikované produkty. Naštěstí se dají objednat přes internet, a to je i jeden z důvodů, proč jsem s rodinou stále zdravý, protože používáme testy od akreditovaných firem. Doporučuji i ostatním, aby takto postupovali, pokud chtějí mít jistotu, že jsou skutečně v pořádku.“

Opozice varuje premiéra, Babiš však mlčí

Místopředseda volebního štábu trojkoalice SPOLU složené z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 upozorňuje, jakou zkázu nekvalitní testy mohou způsobit. „Ještě více zahltí už tak přetížený zdravotní systém a bohužel přibudou další mrtví.“ Člen poslaneckého klubu Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů) míní, že současným stavem jsou klamány firmy, které při vyšším počtu než 250 zaměstnanců musejí povinně testovat. „Mylně se domnívají, že jejich lidé jsou zdraví. A potom se do krize dostanou i velké a klíčové společnosti, neboť jim jejich podřízení onemocní, což v konečném důsledku může vést i ke kolapsu tuzemské ekonomiky,“ vypočítává bývalý podnikatel ve zdravotnictví.

Mediální analytik argumentuje, že v jeho okolí prodělali závažný průběh koronaviru padesátníci, ale i čtyřicátníci. „A to díky falešným antigenním testům, které je utvrdili, že jsou negativní, navíc neměli žádné příznaky. Po čtyřech dnech však ulehli s vysokými horečkami a nakonec skončili na jednotkách intenzivní péče. Tady je tedy jasný důkaz, jak jsou testy falešné, ale hlavně nebezpečné. Jsou špatné a absolutně nevhodné.“

Zdechovský poukazuje, že s opozicí podle jeho slov snad tisíckrát apelovali na premiéra Andreje Babiše i ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby necertifikované testy řešili. „Zcela jasně jsme jim říkali, že v Ostravě je Zdravotnický ústav, který může každou dodávku ověřit, abychom měli úplnou jistotu. Zdůrazňovali jsme, že není možné, aby se v zemi užívali neakreditované testy. Oba však jen mlčeli a nedokázali nám odpovědět. Premiér najednou nepůsobil tak, že vše zařídí a se vším si poradí, jak vystupuje před veřejností.“ Krizové manažer se obracel i na vládní úředníky. „Ani tady jsem nepochodil. Mám pocit, že jsou nekompetentní a aktuální problematice vůbec nerozumí,“ nešetří kritikou.

Rodáka z Havlíčkova Brodu mrzí, že česká vláda není schopna se domluvit s německou stranou, která nabídla pomoc ohledně antigenního testování. „Němci jsou ochotní dodat část svých kapacit, respektive testovací sady, které pocházejí od ověřených výrobců. Zatím však nabídka nebyla akceptovaná, což je alarmující.“

Tomáš Zdechovský opětovně vybízí vládu, aby se probudila. „Vždyť za necelý týden na covid-19 zemřelo tisíc pacientů, což je naprostá tragédie. A kabinet neudělá nic proto, aby se v zemi užívali akreditované antigenní testy,“ podivuje se europoslanec.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Charanzová a Zdechovský jsou nejvlivnější čeští europoslanci v Bruselu

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je 22. nejvlivnějším členem Evropského parlamentu (EP). Vychází to z analýzy webu eumatrix.eu, která dlouhodobě hodnotí vliv evropských poslanců v Bruselu. Před ním se z českým zástupců umístila na šesté příčce místopředsedkyně EP Dita Charanzová (Renew). Evropská lidová strana (EPP) se zároveň stala nejvlivnější politickou skupinou v EP.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy