Vláda věděla o zapojení Rusů do teroristického činu. A Hamáček přesto chtěl do Moskvy. Neuvěřitelné, říká Zdechovský

Europoslanec Tomáš Zdechovský tvrdí, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) předvedl naprostý vrchol diletantismu, pokud věděl, že za výbuchy muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014 stojí důstojníci ruské tajné služby GRU a přitom hodlal letět do Ruské federace kvůli vakcíně Sputnik V. „Jsem přesvědčený, že vláda čtrnáct dní už disponovala informací, kdo atak na sklad spáchal. Pro mě je neuvěřitelné, že tady se odehrál státní teroristický útok na svrchovaný stát a Hamáček byl přesto ochoten se do Moskvy vypravit. Zřejmě tam chtěl letět zatknout špiony Miškina a Čepigu, po nichž policie pátrá, jiné vysvětlení se k jeho misi nenabízí, říká pro EuroZprávy.cz s ironickým nádechem místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Absolutně nic nevyčítá exministru zahraničních věcí Tomáši Petříčkovi (ČSSD), který pro Deník N uvedl, že o zapojení ruských agentů do výbuchu věděl, ale nic neprozradil. „Je logické, že mlčel, pokud by něco sám od sebe řekl, úplně by se znemožnil a ohrozil by řadu životů. Takové informace se neříkají ani manželce,“ praví lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Petříček jako šéf diplomacie musel dostávat od tajných služeb informace. Z funkce ale byl odvolán už v pondělí, a tak na konci týdne se už o aktivitách ruské tajné služby GRU neměl jak dozvědět, což nahrává Zdechovského tvrzení, že vláda musela nejméně čtrnáct dní vědět, kdo explozi ve Vrběticích na Zlínsku z roku 2014 způsobil.

Bezpečnostní služby musely mít naprostou jistotu

Europoslanec, který figuruje mezi padesáti nejvlivnějšími muži v Bruselu, tvrdí, že o zapojení ruských agentů ohledně útoku na Vrbětice nevěděl. „Tušil jsem, že muniční sklad neexplodoval jen tak náhodou. Ale žádné informace jsem neměl, ani nemohl mít. Bezpečnostní služby vedou šetření vždy v přísně tajném režimu a na vše je uvrženo embargo. O tom, kdo stojí za teroristickým činem, jsem proto neměl ani tušení,“ dušuje se.

Místopředsedu KDU-ČSL nezaskočilo, že vicepremiér Jan Hamáček, ministr vnitra a nyní pověřený vedením ministerstva zahraničí podává na stranického kolegu, jehož se na partajním sjezdu zbavil jeho porážkou, trestní oznámení kvůli údajnému ohrožení utajované skutečnosti. Opoziční politik naznačuje, že Hamáček chce Petříčka znemožnit. „Ale zatím se ztrapnil Jan Hamáček zcela sám. V přímém přenosu spáchal rituální politickou sebevraždu a přitom zcela zničil tradiční ČSSD, k čemuž mu gratuluji,“ neodpouští si sarkasmus. Redakce EuroZprávy.cz se pokoušela kontaktovat exministra Tomáše Petříčka, ale na žádost o rozhovor opakovaně nereagoval.

Policie České republiky podezřívá administrativu ruského prezidenta Vladimíra Putina, že stojí za explozí muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Česká republika se proto rozhodla vyhostit osmnáct diplomatů či pracovníků ruské ambasády. Nejdříve 16. října 2014 v 9:25 hodin explodoval muniční sklad číslo 16, výbuch zabil zbrojíře Vratislava Havránka a Luďka Petříka. Druhý sklad číslo 12 byl vyhozen do povětří 3. prosince stejného roku. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Akci podle týdeníku Respekt.cz měli spáchat agenti ruské vojenské rozvědky GRU  Anatolij Čepig a Alexandr Miškin, kteří se v roce 2018 v britském Salisbury pokusili zabít, otrávit bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Julii. Dvojice agentů patří ke zvláštní jednotce 29155, která má za úkol provádět násilné akce v zahraničí. Jejich zájem se soustředil i na bulharského obchodníka Emiliana Gebreva, který dodával zbraně pravděpodobně do válečných zón. Členové ruské rozvědky se v roce 2015 podíleli na dvou pokusech o otravu zmíněného byznysmena.

Zdechovský není překvapený, že české bezpečnostní služby prozradily podezřelé pachatele až po téměř sedmi letech. „Je třeba si uvědomit, že jde o závažné obvinění a musíte si být stoprocentně jistý, že máte v rukou jasné důkazy. Proto jejich práce trvala tak dlouho. Českým službám bylo jasné, že zveřejněná informace poškodí na roky diplomatické vztahy s Ruskou federací, a tak si musely být jisté. Uvolněná zpráva je proto relevantní.“ Europoslanec nepochybuje, že důkazy o zapojení ruských špionů do exploze muničního skladu ve Vrběticích existují. „Jinak by útok vláda nesdělila národu v přímém přenosu. Znám rétoriku tajných služeb, jejich postupy a také vím, že mnoho zjištěných výsledků politici či diplomaté ani nezveřejňují.“

Atak jistě řeší NATO, Evropská unie svolá summit

Voják aktivních záloh souzní s výrokem bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jířího Šedivého, který prohlásil, že možná účast Ruska na výbuchu byla jako vojenské napadení. „Jinak se akce ani nedá nazvat. Jedná se o naprosto bezprecedentní státní teroristický útok cizí mocnosti na území svrchovaného státu, který je členem NATO a Evropské unie. Je proto nutné podniknout závažné kroky, například vyhostit ruského velvyslance. Češi rovněž nepodnikají v Ruské federaci na jejich muniční sklady atentáty.“ Situace je podle místopředsedy volebního štábu trojkoalice SPOLU složené z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 opravdu vážná. „Pokud člověk není vlastizrádcem, anebo vší v ruském kožichu, tak musí citlivě vnímat, co vše si Rusko v poslední době dovoluje. Stačí si vzpomenout na pokus o otrávení aktivisty Navalného, předtím Skripala a jeho dcery, snahu zneškodnit bulharského obchodníka se zbraněmi a nakonec i atakem na Vrbětice. Rusko v současné době představuje obrovské nebezpečí. Vždyť i naši spojenci vypovídají ruské velvyslance.“

Člen poslaneckého klubu Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů) má už na celou kauzu odezvu od zahraničních ministrů i dokonce premiérů. „A nejde jen o vyjádření podpory na sociálních platformách. Nabízejí nám i bezpečnostní pomoc ohledně pohybu ruských agentů, po nichž pátrá Policie České republiky. Navíc ruské tajné služby ohrozily v minulosti i Bulharsko či Velkou Británii. Proto se v brzké době sejde summit členských států Evropské unie, aby se nastolil jednotný postup vůči nebezpečnému Rusku.“ Zdechovský se je jistý, že citlivou kauzou se zabývá Severoatlantická aliance NATO. „Vedení NATO ale nikdy nepredikuje veřejně, jaké kroky předem podnikne či co chystá. Věřím ale, že útok na zemi, která je členem paktu i Evropské unie, ji velice zneklidnil.“

Pro krizového manažera je nepochopitelné, že Jan Hamáček chtěl letět do Moskvy, i přesto, že zřejmě věděl, kdo zkázu ve Vrběticích způsobil. „Tady se odehrál státní teroristický útok na svrchovaný stát a Hamáček byl přesto ochoten se do Moskvy vypravit. Zřejmě tam chtěl letět zatknout špiony Miškina a Čepiga, po nichž policie pátrá, jiné vysvětlení se k jeho misi nenabízí, anebo cesta do Moskvy měla být zástěrkou něčeho jiného než o vyjednávání ruské vakcíny Sputnik V, jak byla chystaná návštěva původně prezentovaná. Stále není jasné, o čem tam chtěl jednat,“ zamýšlí se.

Mediální analytik říká, že kauza Vrbětice definitivně vyřadila ruskou společnost Roasatom z účasti v tendru o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. „Teď už je snad i vicepremiéru Karlu Havlíčkovi jasné, že si Rusy do kritické infrastruktury nemůžeme pustit, neboť skutečně představují bezpečnostní riziko.“ Pokud by i přesto nynější kabinet Andreje Babiše Rosatom do tendru zařadil, po podzimních sněmovních volbách by podle Tomáše Zdechovského dostal červenou. „Koalice Spolu by Rosatom z tendru vyřadila. V tom máme v alianci všichni naprosto jasno.“

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy