Vláda zatím neschválila zákon o jednorázovém příspěvku ve výši 5000 korun

Vláda dnes neschválila návrh zákona o příspěvku 5000 korun na dítě do 18 let pro rodiny s loňským příjmem do milionu korun hrubého. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) novinářům řekl, že kabinet dnes nezařadil do programu ani novely na podporu částečných úvazků a o státní sociální podpoře. Ke všem by se měla vrátit za týden, uvedl Jurečka.

Podpora rodinám se má začít vyplácet v srpnu. Ministerstvo práce odhaduje, že by dávku mohlo dostat 1,82 milionu dětí. Výdaje by činily 9,1 miliardy korun.

Ministři se dohodli na tom, že se všechny tyto body dnes na vládě neotevřou a jejich projednání se odloží o týden, uvedl Jurečka. Je podle něj nutné dopracovat technické záležitosti. "Vláda by všechny tyto návrhy měla projednat na příštím jednání, abychom stíhali zhruba v polovině června projednání Sněmovnou," řekl. U předpisů bude vláda navrhovat zrychlené projednání, týdenní odklad na vládě schválení předpisů v Parlamentu nezbrzdí, doplnil.

Připomínky k příspěvku na děti mohly podat jen resorty financí, vnitra, obrany, spravedlnosti a úřad vlády, a to do dneška. Podle mluvčí ministerstva Evy Davidové se parametry zákona ale měnit nebudou. Ministerstvo navrhuje, aby Sněmovna předlohu schválila hned při prvním projednávání. Zákon by se tak přijal v červnu, upravovaly by se informační systémy a žádosti by lidé mohli začít podávat v červenci, upřesnila mluvčí.

Předloha počítá s tím, že by 5000 korun měl stát vyplatit na děti, jimž letos 1. srpna ještě nebude 18 let. Pokud na ně rodiče pobírají přídavky, měli by novou dávku dostat automaticky v srpnu. Ostatní rodiče s loňským příjmem do milionu korun hrubého by o ni měli požádat elektronicky přes aplikaci, nebo osobně v takzvaných Czech Pointech na radnicích či poštách. Peníze by měli dostat do konce dalšího měsíce po schválení žádosti. O 5000 korun bude pak možné žádat i na děti, které se teprve narodí od 2. srpna do konce roku.

Podle novely o státní sociální podpoře a pomoci v hmotné nouzi by o příspěvek na bydlení lidé nejspíš nemuseli žádat každý rok znovu. Žádost by stačilo podat jednou. Při pravidelném čtvrtletním dokládání příjmů a nákladů pro ověření nároku na dávku by nově neměl být nutný rozpis jednotlivých nákladových položek. Rodiče s nízkými výdělky by si mohli zvýšit měsíční částku rodičovské z nynějších nejvýše 10.000 korun na 13.000 korun. Upravit by se měla i pravidla pro vyplácení dávky mimořádné okamžité pomoci.

Poslední odložený návrh ministerstva práce počítá s tím, že by zaměstnavatelé mohli mít od příštího roku nižší odvody u částečných úvazků pro rodiče malých dětí, mladé do 21 let, lidi před penzí či postižené. Sleva by činila pět procent z vyměřovacích základů pro placení pojistného.

Související

Vláda ČR

Vláda letos poprvé vyjela do krajů, jednala v Jablonci nad Nisou

Vláda se letos poprvé sešla na výjezdním zasedání v Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji. Kabinet se zabýval mimo jiné aktuální situací ve výstavbě dopravní infrastruktury v Libereckém a Královéhradeckém kraji, využíváním dotačních programů Ministerstva životního prostředí v obou krajích či přeshraniční spoluprací mezi příhraničními oblastmi Česka, Polska a Německa. Vláda jednala i s radami obou krajů a sešla se i se starosty okolních obcí.

Více souvisejících

Vláda ČR Marian Jurečka (KDU-ČSL) Sociální dávky

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejci opět provokují sousedy. Odpálili několik raket do moře

Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její jižní soused. Podle agentury Reuters se jednalo o první takový test po dvou měsících, Soul a Tokyo podrobily Pchjongjang ostré kritice. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy