"Vláda žene Česko do lockdownu." Opozice chce přesnější data ohledně covidu-19

Vláda by měla představit modely a predikce zahlcení zdravotnického systému kvůli epidemii koronaviru a podle nich jednat. Ukázat by také měla vliv jednotlivých opatření na epidemickou situaci, sdělil ČTK po dnešní videokonferenci zástupců vlády a lídrů opozičních stran předseda Pirátů Ivan Bartoš. Také předseda lidovců Marian Jurečka ČTK k jednání řekl, že postrádá kvalitní analýzy dat, na kterých by byla vládní opatření založena.

Představitelé kabinetu ANO a ČSSD jednali s opozicí o opatřeních, která by měla zbrzdit šíření epidemie v Česku. Vláda je plánuje vyhlásit dnes odpoledne s účinností od středy. Česko podle Bartoše směřuje k tzv. lockdownu kvůli katastrofickému přístupu vlády v letních měsících.

"Na přípravu země na druhou vlnu se vláda fakticky vykašlala, místo toho dělala kampaň do krajských voleb a teď doslova obětuje životy lidí v zemi," uvedl Bartoš. Chaos podle něj pokračuje i nyní, kdy vláda vyhlašuje nová opatření prakticky každý den. "Lidé vládě nevěří a vláda není schopna si důvěru získat. Proto žene zemi do lockdownu," uvedl.

Piráti požadují zveřejnění modelů zahlcení zdravotnického systému a rozbor vlivu, jaký mají jednotlivá opatření. Za nezbytné považuje soustředit se na pomoc ohroženým skupinám a zajistit ekonomickou pomoc podnikatelům. "A do komunikace s veřejností je nutné zapojit osobnosti s důvěrou lidí. Vláda s nimi musí komunikovat otevřeně a férově a ne se jimi zaštiťovat, popřípadě je následně potopit, čehož je premiér kdykoliv schopen," dodal Bartoš.

Jurečka ČTK řekl, že kritizoval stále nedostatečnou kapacitu na trasování kontaktů nakažených. "I dnes zaznělo, že se to stále nestíhá, což považuji za dost zásadní selhání vlády," řekl. Kabinet by se podle něj měl také postavit čelem podnikatelům z omezovaných i navazujících oborů a slíbit jim kompenzace.

Lidovci také trvají na navýšení ošetřovného na 80 procent základu výdělku. Jurečka chápe obavy, že někteří lidé budou kvůli tomu zůstávat doma, což může ohrozit v ekonomiku, řada rodin si ale výpadek 40 procent příjmu dovolit nemůže. Opatření kabinetu podle něj také nejsou založena na dostatečně kvalitních analytických podkladech.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že její strana na jednání prosazovala urychlené přijetí tzv. odškodňovacího zákona nebo odložení EET a splatnosti odvodů, zejména sociálního pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné. "Bohužel jsou tyto věci stranou zájmu vlády," napsala na twitteru.

Jednali jsme s premiérem. Přišla jsem mimo jiné s těmito body v ekonomické oblasti:• Urychlené přijetí odškodňovacího zákona • Reaktivace tzv. "pětadvacítky"• Odložení EET a splatnosti odvodů, zejména sociálního pojištění pro OSVČBohužel jsou tyto věci stranou zájmu vlády. pic.twitter.com/q8kqPXv1DN

— Markéta Adamová (@market_a) October 12, 2020

Šéf SPD Tomio Okamura ČTK řekl, že kabinet dělá epidemická opatření, ke kterým nemá tvrdá data, a současně opomíjí ekonomickou podporu finančně postižených občanů. Prostor v rozpočtu je podle něj možné najít například u vojenských zakázek. "Nic nepřináší, už od jara tlačím na to, aby vláda zakázky odložila, nebo škrtla," uvedl. Babiš podle něj řekl, že diskutovat lze o zakázce na pásová obrněná vozidla pěchoty (BVP) za víc než 50 miliard korun.

Okamura žádá také přesnější statistická data. Rozlišovat by se podle něho mělo, kdo zemřel na covid-19 a kdo s covidem-19, míní. Statistiky by podle něj měly také odlišovat bezpříznakové případy nákazy.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Marian Jurečka (KDU-ČSL) Ivan Bartoš (Piráti) Markéta Pekarová Adamová Česká pirátská strana top 09 Tomio Okamura Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy