Vládní pomoc bude masivní pro všechny sektory hospodářství, řekl Nekula

Vládní pomoc kvůli vysokým cenám energií podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) podpoří všechny sektory hospodářství. Novinářům to řekl před dnešním zahájením neformálního zasedání ministrů zemědělství a rybolovu zemí EU. Uvedl také, že pro firmy, s jejichž zástupci měl možnost mluvit, je stanovený cenový strop dostatečný. Připomněl, že zemědělci nejvíce zasažení zdražováním už nyní čerpají mimořádnou podporu.

"Pomoc bude masivní pro všechny sektory hospodářství," řekl Nekula. Vnímá to, že mezi zemědělci panuje určitá nervozita. Uvedl také, že měl možnost hovořit s představiteli převážně středních a velkých podniků o tom, kde je pro firmy pomyslný "práh bolesti", který ohledně cen energií unesou. A 200 eur (zhruba 6000 Kč) za megawatthodinu je pro ně přijatelná, dodal.

Strop na silovou elektřinu bez nákladů na distribuci na 6000 Kč za megawatthodinu včetně DPH stanovila tento týden vláda pro domácnosti, živnostníky a malé a střední firmy. Velkoodběratelé elektřiny a plynu budou moci podle premiéra Petra Fialy (ODS) od 1. listopadu čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií. Na program je připraveno 30 miliard korun, řekl ve středu po jednání vlády. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že podpora se bude týkat zhruba 8000 firem. U energeticky náročných firem bude maximální podpora činit 200 milionů korun, ostatní budou moci získat nejvýše 45 milionů korun. Podpora se podle něj bude týkat zejména firem ze zpracovatelského průmyslu, dále těžebního průmyslu, zemědělství i lesnictví. Uvedl také, že stanovení maximálních cen energií pro firmy neumožňuje evropská legislativa.

Právě stanovení maximálních cen energií požaduje ve společném takzvaném pražském memorandu 14 zemědělských organizací z devíti zemí EU. Ve čtvrtek ho před kongresovým sálem, kde jednali ministři zemědělství EU, představila Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR na protestním setkání proti dotační a environmentální politice české vlády a EU. Kromě zastropování cen energií požadují také kompenzace vysokých cen hnojiv a dalších vstupních nákladů.

Nekula připomněl, že čeští chovatelé prasat, skotu nebo pěstitelé jablek a brambor si do konce září rozdělí mimořádnou podporu 831 milionů korun z peněz EU a státního rozpočtu. Dalších 750 milionů korun vyplatí malým a středním zemědělským podnikům Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond v programech na snížení jistin úvěrů. Fond spustil tento týden druhé kolo žádostí, ve kterém rozdělí dalších 150 milionů Kč. "Čeští zemědělci budou mít podporu větší než ostatní sektory v ČR," dodal.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležala ve čtvrtek řekl, že vládní pomoc je pro zemědělce spíše nejasná. Upozornil na to, že zemědělské podniky spadají jak mezi maloodběratele, tak i velkoodběratele. Firmy budou muset stále platit vysoké účty a až poté se dozvědí, zda dostanou kompenzace. Podmínky dočasného krizového rámce jsou velmi komplikované a administrativně náročné, doplnil.

Související

Marek Výborný

Výborný udělal další krok k ministerskému křeslu, zavítal na Hrad

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL) se v úterý na Pražském hradě sešel s prezidentem Petrem Pavlem, který by ho ještě do konce června měl jmenovat novým ministrem zemědělství, pokud s tím nebude mít problém širší vedení strany. Výborný má nahradit kritizovaného Zdeňka Nekulu, ten oznámil rezignaci v minulém týdnu.

Více souvisejících

Zdeněk Nekula Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy