Vnitro předloží zákon o soukromé bezpečnostní činnosti, počítá se šesti typy licencí

Ministerstvo vnitra navrhuje zpřísnit podmínky pro soukromé bezpečnostní služby. Požaduje také, aby jejich činnost reguloval samostatný zákon. Vyplývá to z materiálu, který by v pondělí měla projednat vláda. Soukromou bezpečnostní službu by podle materiálu mohli lidé a firmy vykonávat pouze na základě licence udělené ministerstvem vnitra. Úřad počítá se šesti typy licencí.

Ministerstvo chce novým předpisem provést bezpečnostní prověrku všech tuzemských a zahraničních soukromých bezpečnostních služeb, aby mohlo zakázat činnost podnikatelům, kteří buď mají vazby na organizovaný zločin, podnikají v takzvané šedé zóně ekonomiky nebo pomáhají prosazovat zájmy cizích mocností. Pro ty, kteří chtějí bezpečnostní činnost vykonávat, chce pak stanovit kvalifikační předpoklady - věk, odbornou způsobilost, bezúhonnost, zdravotní způsobilost a v některých případech i fyzickou zdatnost. Návrh zákona přináší také pro provozovatele některé nové povinnosti a omezení.

Zkvalitnit služby má například podmínka, aby nový pracovník zatím bez příslušné kvalifikace mohl vykonávat soukromou bezpečnostní činnost pouze pod dohledem někoho zkušeného.

Různé licence by se podle nového zákona vydávaly k ochraně osob a majetku, k ochraně majetku ve zvláštních případech, pro služby soukromého detektiva, pro převoz hotovosti, cenin a cenných předmětů v hodnotě přes pět milionů korun, pro technickou službu k ochraně osob a majetku a pro bezpečnostní poradenství. Mají platit maximálně deset let.

Návrh upravuje také bezpečnostní činnost pro vlastní potřebu na veřejnosti přístupném místě - tedy například ostrahu obchodních center či sportovních stadionů. Podle materiálu by zde měli být jak zaměstnanci soukromých bezpečnostních agentur, tak pracovníci vlastní ostrahy stadionů či obchodních středisek, stejně odborně a zdravotně způsobilí. "Tím bude současně naplněn cíl tohoto zákona, a to zajistit, aby bezpečnost vykonávanou soukromými subjekty zajišťovali dostatečně erudovaní zaměstnanci a byly tak minimalizovány excesy při výkonu soukromé bezpečností činnosti, končící mnohdy vážnou újmou na zdraví či smrtí," uvedlo ministerstvo.

Návrh zákona upravující činnost soukromých bezpečnostních služeb vypracovalo vnitro už v roce 2011, v následujícím roce ale byl z jednání vlády stažen. V následujícím volebním období přišlo ministerstvo s dalším zákonem, nestihl však absolvovat celý legislativní proces ve Sněmovně. Sněmovní výbor pro bezpečnost ale vypracoval komplexní pozměňovací návrh, který nyní ministerstvo použilo jako základ aktuálního návrhu.

Související

Více souvisejících

Ministerstvo vnitra zákony Bezpečnostní agentury

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 29 minutami

před 39 minutami

před 59 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy