Vnitro změnilo názor. Program COVID Praha byl v souladu se zákonem

Pražský program záruk půjček pro malé a střední podnikatele COVID Praha nebyl v rozporu se zákonem. Jak dnes novinářům řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti), ministerstvo vnitra změnilo svůj původní názor, podle kterého měl program porušovat zákon o hlavním městě, kde je napsáno, že magistrát nesmí ručit za půjčky. Podle nového stanoviska byl program v pořádku. Primátor řekl, že při schvalování byla porušena procesní pravidla, ale bylo to nutné, aby byl rychle schválen.

COVID Praha pražský magistrát vymyslel a schválil v dubnu v reakci na koronavirovou krizi a fakt, že pražští podnikatelé nemohli žádat o půjčky v rámci prvních dvou státních programů. Poté okolnosti schválení řešil kontrolní výbor na základě posudku, který si vyžádala jeho předsedkyně Jaroslava Janderová (ODS) od ministerstva vnitra a podle kterého město schválením programu porušilo zákon.

Podobný posudek získala radní Hana Marvanová (za STAN). Ta na výboru kritizovala i fakt, že radní dostali podklady pro schválení programu až ve středu v noci a hned ve čtvrtek ráno se o nich na mimořádné radě hlasovalo. Materiály nebyly ani předloženy k připomínkám odborům, jak to stanovují interní pravidla magistrátu.

Hřib dnes řekl, že ministerstvo vnitra svůj názor změnilo po konzultacích s ministerstvem pro místní rozvoj, které řeší evropské fondy. Praha do fondu pro záruky úvěrů vložila 600 milionů korun ze svého operačního programu Praha - pól růstu. Ředitel odboru evropských fondů Karel Anderle uvedl, že původní stanovisko se zaměřovalo jenom na české právo, kterému je však v případě peněz z fondů Evropské unie nadřízeno to evropské.

Primátor připustil, že při schvalování programu nebyla splněna všechna procesní pravidla, například tzv. připomínkové kolečko. "Jednoznačným imperativem byla rychlost," řekl a dodal, že zvoleným postupem se podařilo podporu podnikatelům zajistit rychle. Zrychlení běžných rozhodovací procesů ostatně je i smyslem nouzového stavu, který v té době platil, dodal Hřib. Kritizoval v té souvislosti přístup opozice, která zpochybňovala zákonnost programu. "Je zjevné, že jejich tvrzení byla nepravdivá a zbytečně znejišťovala pražské podnikatele," řekl.

Pražský program měl stejné podmínky jako vládní COVID II, do kterého se ale pražští podnikatelé nemohli hlásit. V obou případech šly úvěry přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB). Podnikatelé žádali o bezúročné úvěry od 10.000 korun do 15 milionů korun či o příspěvek až milion korun na úhradu úroků. Praha za půjčky ručí do 80 procent. Program se vztahoval na malé a střední podniky do 250 zaměstnanců a s ročním obratem do 50 milionů eur. Do aktuálního vládního programu COVID III již mají přístup i pražští podnikatelé.

Související

Více souvisejících

Zdeněk Hřib Praha Ministerstvo vnitra Hana Marvanová podnikatelé

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy