Vojtěch byl otloukánek. Jeho rezignace souvisí s volbami, tvrdí politologové

Odstupující ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) byl otloukánkem premiéra Andreje Babiše (ANO), míní někteří politologové, které oslovila ČTK. Rezignaci také spojují s blížícími se krajskými a senátními volbami, před kterými Babiš vzhledem k vývoji koronavirové epidemie v České republice ztrácí půdu pod nohama. Pozitivnímu obrazu vlády, jejího předsedy i ministra podle nich nepřispívaly neshody například na konci srpna kolem nošení roušek.

"Myslím, že ministr Vojtěch byl premiérovým otloukánkem, nyní se stal obětním beránkem. Jednal správně, když prosazoval přísnější hygienická opatření, premiér se však chtěl zalíbit lidu, čímž k současnému stavu hodně napomohl. Dle politických zákonitostí však hlava, která padá, je ministrova," uvedl Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Podle Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně je překvapivé, že Vojtěch ve funkci zůstal tak dlouho. V průběhu krize jeho postavení poznamenaly některé chyby, například nepodložené prohlášení před koronavirovou krizí, že zdravotnického materiálu je dost, míní. "Ještě podstatnější je, že se v průběhu koronavirové situace na jaře a v létě dostával občas do dost nedůstojných situací. Zvláště v létě kvůli marketingové strategii a komunikaci premiéra vypadal jako ministr, jehož názory na potřebu určitých omezujících opatření jsou málo důležité - ve srovnání s potřebou udržet oblibu ANO. Výsledek byl, že ministr zdravotnictví působil jako nepříliš důležité "páté kolo u vozu"," poznamenal Kopeček.

Rezignace podle něj odráží fakt, že hrozí, že se pandemie vytkne kontrole. Vojtěch za to nechce nést politickou spoluodpovědnost, napsal Kopeček.

Také podle Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu v Praze byl Vojtěch tím, na jehož hlavu se hodilo, když se něco nedařilo. "Obecně vzato, byl Vojtěch typickým produktem Babišovy premiérské politiky - na první pohled sympatická tvář, nepolitik a nemanažer, naprosto závislý na premiérovi, a snažící se navodit dojem, že vlastně jde o manažera. Zároveň ovšem také typický otloukánek, na jehož hlavu se hodí, co se právě nedaří, aniž je očekávána nějaká zásadnější obrana. Jakýkoli pokus o emancipaci je pak v zárodku zašlapán do země (viz snaha o znovuzavedení roušek na konci srpna)," poznamenal.

Mrklas nepovažuje Vojtěchovo odstoupení za příliš překvapivé. "Již pár dní bylo jasné, že Andrej Babiš ztrácí půdu pod nohama, a volby se blíží. Babiš proto musí něco udělat, musí převzít iniciativu," uvedl.

Podle Petra Justa z Metropolitní univerzity v Praze mohla být důvodem ministrova únava a vyčerpání, nevylučuje ale také tlak ze strany premiéra. "Těch problematických bodů, kvůli nimž docházelo i mezi vládními představiteli či odbornými komisemi ministerstva ke sporům, bylo více. Neshody kolem nošení či nenošení roušek byly jen jedním z problémů a k pozitivnímu obrazu vlády, premiéra a ministra to rozhodně nepřispívalo," konstatoval.

Částečné znovuzavedení nošení ochrany dýchacích cest provázel zmatek. Vojtěch zprvu 17. srpna oznámil, že bude povinné ve vnitřních prostorách, jako jsou obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy. O dva dny později ministerstvo zveřejnilo, že roušky se vrátí rovněž například do kadeřnictví a hospod. Měli je nosit i lidé ve zdravotnických zařízeních, v kinech či divadlech. Po kritice premiéra Andreje Babiše (ANO) a následném jednání Vojtěch oznámil, že roušky ve školách, obchodech, restauracích či kadeřnictvích povinné nebudou.

Od 10. září jsou roušky povinné ve vnitřních prostorách budov v celé České republice, zhruba o týden později byly nařízeny i ve třídách při výuce s výjimkou prvního stupně základních škol. Ode dneška jsou roušky povinné v Praze i v celém Středočeském kraji na hromadných venkovních akcích, kde bude ve stejný čas více než 100 lidí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval. Chyb udělal hodně. Problém je, že na rozdíl od premiéra to řešit chtěl. Takže to lepší odchází a horší zůstává. Politická oběť, nic víc.

— Erik Tabery (@etabery) September 21, 2020

Vojtěch se rozhodl z funkce odstoupit po necelých třech letech. Novinářům dnes řekl, že Babišovi už předal rezignaci. Poslancem zůstává. Demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie nového typu koronaviru, která v posledních dnech nabývá na závažnosti. Počty případů v září strmě rostly a ve čtvrtek překonaly tři tisíce za den. Ministr již před několika dny připustil, že měl trvat na tom, aby se roušky začaly nosit uvnitř znovu povinně už od začátku září.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Andrej Babiš Volby krajské Ladislav Mrklas Vláda ČR ministerstvo zdravotnictví politolog

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 58 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy