Vojtěch chce s Anticovid týmem řešit budoucnost pandemického zákona

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) chce v pátek ráno s Anticovid týmem budoucí vlády probrat další osud pandemického zákona. Bavit se budou i o naplněnosti nemocnic a omezování plánované a zbytné zdravotní péče.

Ministr, který je kvůli nákaze koronavirem v izolaci, to řekl dnes novinářům na online tiskové konferenci. Také s politiky a odborníky nominovanými koalicemi Spolu (ODS, TOP 09 a ČSSD) a PirSTAN bude jednat přes videohovor. Naplánované jsou každý týden na páteční ráno.

Podle Vojtěcha je pravděpodobné, že diskutovat se bude i o situaci v nemocnicích. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v minulých dnech uvedl, že by bylo vhodné, aby ministerstvo plošně omezilo péči v nemocnicích, která není nezbytná. Podle Vojtěcha to ale není potřeba.

"Znovu jsem prověřil, že není nutnost zakazovat plošně elektivní péči. Musí to vycházet z reálné situace v krajích. Měli bychom to řešit na místní úrovni, na úrovni konkrétních nemocnic," dodal Vojtěch. Rozdíly mezi kraji jsou podle něj stále poměrně výrazné. Zatímco okresy Cheb a Sokolov v Karlovarském kraji mají za týden méně než 400 případů na 100.000 obyvatel, moravské okresy Šumperk, Olomouc nebo Kroměříž více než 1700.

"Chtěl bych otevřít i téma pandemického zákona, který má účinnost do konce února. Myslím, že by měla být prodloužená," uvedl ministr vlády v demisi. Dosud opoziční koalice minulý týden oznámila, že s pokračováním pandemického zákona počítá. Chce jeho novelizaci.

Pandemický zákon umožňuje ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienickým stanicím vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření covidu-19, než mohly bez něj. Mimořádná opatření musí podle předpisu předem nebo nejpozději do 48 hodin od vyhlášení schválit vláda. Než vešel zákon v platnost na konci února letošního roku, byl pro přísnější protiepidemická nařízení potřeba nouzový stav. Ten vláda opět vyhlásila před týdnem.

Odcházející koalice se s nastupující neshodne v otázce povinného očkování. Vojtěchovo ministerstvo připravuje vyhlášku, v níž od března povinnost nařídí lidem nad 60 let a vybraným profesím, třeba policistům, hasičům nebo zdravotníkům. "Vyhláška o povinném očkování se připravuje. Bude dána do procesu k vydání ve sbírce zákonů v příštím týdnu," řekl Vojtěch. Nový ministr ji podle něj bude moci snadno zrušit, podle končící vlády je to ale správná cesta. "Myslím, že je na místě, abychom tento krok udělali," dodal

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy