Vojtěch prosazuje nouzový stav až do 25. května: Jiné smysluplné řešení není

Prodloužení nouzového stavu do 25. května je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) "jediné smysluplné řešení". Vojtěch dnes ve Sněmovně odmítl výtky opozice, že by pro toto řešení nebylo dost podkladů. Kratší prodloužení, které navrhla opozice, podle ministra nedává smysl a nejsou pro něj argumenty. Vládní žádost hájila rovněž například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), a to z pohledu svého resortu.

Prodloužení nouzového stavu o 3,5 týdne a pozvolné uvolňování restrikcí je podle ministra nutné kvůli tomu, aby epidemiologové mohli odhalit, co by způsobilo případné zhoršení situace. "Pokud slepíme ta rozvolnění do velmi krátkého výseku, nejsme schopni to odhalit. Budeme pouze honit králíka na poli," řekl Vojtěch. Podle něj nedává smysl ani debata o tom, jestli se nouzový stav prodlouží jen o týden nebo o deset dní.

Ministr se ohradil proti námitkám opozice, že by vláda a jeho úřad neposkytovaly dost informací pro své kroky. "Zveřejňujeme maximum dat. Není pravdou, že by tady bylo cokoli zatajováno," prohlásil Vojtěch s odkazem na web ministerstva ke koronaviru.

Vedeme si dobře. Nepokazme si to. Opatření, díky kterým jsme dostali epidemii pod kontrolu, musíme rozvolňovat postupně. Ukončení nouzového stavu by ale znamenalo, že skončí ze dne na den. Hrozil by exponenciální nárůst nemocných a druhá vlna epidemie. To je nepřijatelné riziko. pic.twitter.com/YCWdNDqS3N

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) April 28, 2020

Maláčová uvedla, že díky nouzovému stavu je možné nařídit pracovní povinnost studentů sociálních oborů v zařízeních sociálních služeb, přednostní zásobování těchto zařízení ochrannými pomůckami i menší administrativa. Zaměstnavatelé podle ministryně nemusí dokládat v žádostech o příspěvky na mzdy v rámci takzvaného kurzarbeitu bezdlužnost.

"Rozhodli jsme se velmi pečlivě naslouchat doporučení epidemiologů," zdůraznila k vládní žádosti o prodloužení stavu nouze Maláčová. Klíčová je podle ní ochrana zdraví a nejzranitelnějších skupin lidí před případnou druhou vlnou epidemie.

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) poukázal na to, že Česko v uvolňování hlavních restriktivních opatření srovnalo krok s Rakouskem a Německem. Vláda podle něho naslouchá argumentům epidemiologů a přihlíží také k minimalizaci narušení konkurenčního prostředí. "Ne vždy se to podaří," připustil. Vláda podle něho dělá mnoho kroků a neudělat chybu je proto podle něho nemožné.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) si stojí za tím, že vláda boj s pandemií zvládla. Poslance informovala například o tom, že vládní koalice projedná návrh na zrušení daně z nabytí nemovitostí. Uvedla také, že vláda ve středu schválí program, který pro podporu malých společností s ručením omezeným připravilo ministerstvo pro místní rozvoj. Vztahovat se podle ní bude i na tříčlenné společnosti.

Opozice se dožadovala například analýzy, na jejich základě se vláda rozhodovala o přijetí či uvolnění opatření proti koronaviru. Předmětem dotazů bylo to, proč byly například před Velikonocemi otevřeny hobby markety, a ne kostely a proč přednost před jinými obchody a službami dostala psí kadeřnictví. Nejnověji se terčem kritiky stalo vládní rozhodnutí z pondělního večera, kterým ode dneška zrušila možnost bezplatně parkovat na městských placených zónách.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Poslanecká sněmovna Alena Schillerová Česká republika Jana Maláčová (ČSSD) Karel Havlíček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy