Vojtěch varuje před koncem stavu nouze. Sněmovna by nesla zodpovědnost, řekl

Pokud by Sněmovna nevyhověla žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu i po 30. dubnu, znamenalo by to otevření nejrizikovějších provozoven ze dne na den. Po dnešním zasedání vlády to řekl novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Hrozila by druhá vlna epidemie nemoci covid-19 a Vojtěch doufá, že poslanci to nechtějí riskovat. Podle vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO) kabinet o podpoře návrhu nouzový stav prodloužit stále jedná s ostatními sněmovními stranami.

Vojtěch uvedl, že z epidemiologického hlediska musí trvat na tom, aby se podnikatelské činnosti, které musely přestat fungovat kvůli epidemii nového typu koronaviru, zprovozňovaly podle stávajícího plánu ve dvoutýdenních odstupech 11. a 25. května. "Abychom byli schopni vyhodnotit tu epidemiologickou situaci, rozestupy jsou dané inkubační dobou onemocnění," vysvětlil.

Prodloužení nouzového stavu do 25. května, o které vláda žádá, je podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) s koncem opatření logicky svázán. "Nemůžeme z toho data ustupovat, pakliže opatření musí být v režimu krizového zákona, nic jiného nám nezbývá. Pokud by byl nouzový stav kratší o týden nebo 14 dní, padlo by to," dodal.

Vojtěch varoval před tím, že pokud by Sněmovna prodloužení nouzového stavu po 30. dubnu nepřipustila, otevřely by se ze dne na den ty nejrizikovější provozy. "Sněmovna by za to musela nést zodpovědnost. Ten plán, jak je dnes nastaven, je po konzultaci se epidemiology. Riziko by to bylo obrovské, doufám, že nikdo z poslanců si nebude chtít vzít na svědomí, že bychom čelili druhé vlně (epidemie)," uvedl.

V pondělí 11. května mají podle aktuálního plánu vlády otevřít největší obchody, restaurace mají obsluhovat přes okénka a zprovoznit zahrádky, otevřít se mají i holičství, kadeřnictví, muzea či výstavní síně. O dva týdny později mají začít fungovat vnitřní prostory stravovacích zařízení, ubytovací služby či divadla.

Nouzový stav platí v Česku od 12. března, Sněmovna jeho prodloužení připustila před třemi týdny do konce dubna. Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu připustil, že pro další pokračování zatím nemá ve Sněmovně kabinet vyjednanou podporu. Opozice většinou se stanoviskem vyčkává na to, jaké vláda předloží argumenty. "Vyjednáváme, to je v politickém životě normální, stejně jako kompromisy," uvedla Schillerová.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Vláda ČR Poslanecká sněmovna ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy