Volby 2020: Šanci na nového předsedu Senátu mají tři strany, soudí Vystrčil

Nový předseda Senátu by po volbách mohl být z klubu ODS, Starostů a nezávislých nebo KDU-ČSL. Podle současné hlavy horní komory Parlamentu Miloše Vystrčila (ODS) zřejmě jiné kluby nebudou mít ve volbách takový úspěch, aby mohly předsedu nominovat. ČTK to řekl po dnešním hlasování v krajských volbách v Telči na Jihlavsku.

Šedesátiletý Vystrčil, který je také krajským předsedou ODS na Vysočině, očekává, že jeho strana začne o nové podobě krajské vlády jednat ještě dnes s ohledem na to, kdy budou zveřejněné výsledky. Volební účast podle něho může ovlivnit obava spojená s koronavirem. Povzbudit ji naopak může současný společenský stav.

Děkuji všem, kteří přišli volit v senátních a krajských volbách už v pátek.Ještě můžete volit do 14 hodin v sobotu. Přijďte. DěkujiZ kampaně ještě zbyla jedna vtipná fotka s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem https://t.co/9XtZ2EssMv pic.twitter.com/ZhCehjDLq3

— Lumír Aschenbrenner (@Lem_Aschenbrenn) October 3, 2020

"Řekl bych, že je tady na jedné straně větší motivace jít k volbám vzhledem k tomu, co se ve státě děje, a vzhledem k tomu, jak se nyní o politice hodně hovoří. Na druhé straně ta demotivace je nejít k volbám, protože je tady zdravotní ohrožení, které někteří mohou cítit. Tak se to může vyrovnat a nakonec to dopadnout jako vždycky," řekl Vystrčil.

Na Vysočině před čtyřmi lety hlasovalo přes 37 procent oprávněných voličů. Zastupitelem kraje se stal i Vystrčil. V současných volbách kandiduje z 31. místa padesátičlenné kandidátky ODS a Starostů pro občany. Zatím mají občanští demokraté v krajském zastupitelstvu se 45 křesly pět mandátů.

Vystrčil se stal předsedou Senátu po smrti spolustraníka Jaroslava Kubery letos v únoru. Členem ODS je od roku 1991. Nejprve se stal zastupitelem Telče, později byl jejím starostou a v letech 2004 až 2008 byl hejtmanem Vysočiny. Do Senátu byl poprvé zvolen v říjnu 2010.

V nedávné době na sebe i na Českou republiku upozornil svoji cestou na Tchaj-wan, kterou plánoval už Kubera. Čína proti návštěvě ostře protestovala. Prezident Miloš Zeman se v souvislosti s návštěvou Vystrčila nepozval na schůzku nejvyšších ústavních činitelů. U části politiků ale cesta sklidila uznání jako projev suverenity státu. Jaký dopad měla na voliče ODS, si Vystrčil netroufl odhadnout. "Na sociálních sítích je trošku vidět, že někteří nyní volí ODS a třeba ji dříve nevolili. Na druhé straně může být, že někteří, kteří dříve volili ODS, ji teď nevolí a na sociální sítě to nepíší. Uvidíme, asi tou nejobjektivnější zprávou budou volby," řekl Vystrčil.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Senátní volby Miloš Vystrčil (ODS) Kraj Vysočina ODS Volby

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis truchlí. Zemřela mu žena Samantha ve věku 53 let

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy