Volby by podle STEM vyhrálo ANO, Piráti se STAN druzí, Spolu třetí

Sněmovní volby by v červnu vyhrálo vládní hnutí ANO s 26,7 procenta hlasů před Piráty a STAN s 24,1 procenta a koalicí Spolu, tvořenou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Podle volebního modelu agentury STEM by se přes pět procent potřebných pro vstup do Sněmovny dostala také SPD, ČSSD, KSČM a Přísaha. Volební model dnes STEM poskytla ČTK. Podobně jako další modely z poslední doby ukazuje, že ANO v pozici lídra vystřídalo koalici Pirátů a Starostů.

"Na prahu období klidu a letních dovolených, ve chvíli ústupu koronavirové pandemie a rozvolňování souvisejících opatření se zastavuje propad hlavní vládní strany a růst podpory novým koalicím není zaručen," uvedli autoři průzkumu. Koalice Spolu podle nich zvolna roste a protestní hlasy se koncentrují v podpoře SPD. "Mezi menšími stranami dále roste hnutí Přísaha Roberta Šlachty. ČSSD a KSČM naopak oslabují," dodali.

Podpora ANO se na červnových 26,7 procenta zvýšila z 24 procent v dubnovém volebním modelu STEM. Koalice Pirátů a STAN si naproti tomu z dubnových 27,9 procenta pohoršila téměř o čtyři procentní body. Koalice Spolu se posunula z dubnových 16,6 procenta na 17,4 procenta v červnu.

SPD se podpora proti dubnu snížila téměř o dva procentní body na 10,9 procenta. Sociálním demokratům i komunistům červnový model přisoudil 5,5 procenta, v dubnu měla ČSSD sedm procent a KSČM 5,2 procenta. Přísaha si podle STEM polepšila víc než dvojnásobně z dubnových 2,4 procenta na 5,1 procenta v červnu.

STEM vzhledem k tomu, že řada lidí na spontánní otázku nejmenuje jako svého favorita některou z koalic, ale jejich členské strany, zveřejňuje také volební model pro strany samostatně. ANO by podle něj mělo 27 procent hlasů, Piráti 15,5 procenta, SPD by dostala 11,1 procenta a ODS by brala 10,9 procenta. Starostové by získali 8,7 procenta, komunisté 5,6 procenta a sociální demokraté 5,4 procenta. Podpora pro Přísahu by byla ve stranickém modelu pětiprocentní, pro lidovce 3,2 procenta a pro TOP 09 tříprocentní.

Voleb do Sněmovny se podle zjištění STEM chce zúčastnit 64,5 procenta Čechů, téměř pětina nikoliv a 16,5 procenta dotázaných uvedlo, že se ještě nerozhodli. Průzkum agentura provedla mezi 21. a 29. červnem u víc než tisícovky lidí starších 18 let. Statistická chyba činí kolem plus minus jednoho procentního bodu u nejmenších stran, u větších stran je kolem plus minus tří procentních bodů.

Stejné pořadí hnutí ANO a dvou koalic v popředí ukázaly v poslední době také volební modely agentury Median a Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Volební model agentury Ipsos umístil za ANO na druhé místo koalici Spolu a na třetí Piráty se STAN. Agentura Kantar CZ zařadila do čela Piráty se STAN následované koalicí Spolu a hnutím ANO. CVVM upozornilo, že rozdíl mezi ANO a koalicí Pirátů se STAN není statisticky významný. Podle agentury Ipsos by vzhledem ke statistické chybě vítězem voleb mohlo být kterékoli z těchto tří uskupení.

Související

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) ODS top 09 KDU - ČSL Volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy