Volby by se v Česku od roku 2026 mohly konat pouze v pátek

Volby by se od roku 2026 mohly podle návrhu ministerstva vnitra konat pouze v pátek. V případě obecních, krajských a senátních voleb by lidé hlasovali vždy v pátek prvního úplného říjnového týdne. Voliči by mohli hlasovat v předstihu na obecních úřadech, netýkalo by se to ale komunálních voleb.

S výjimkou obecních voleb by už lidé neměli dostávat hlasovací lístky do poštovních schránek, ale až ve volební místnosti. Vyplývá to z návrhů ústavní novely a zákona o správě voleb, které poslalo ministerstvo vnitra do připomínkového řízení.

Ministerstvo vnitra navrhuje, aby se nově volilo v pátek od 07:00 do 21:00. Volební místnosti by tak byly otevřeny 14 hodin stejně jako při současném dvoudenním hlasování, sdělil ČTK Adam Rőzler z ministerstva vnitra. Zjednodušila by se tím organizace voleb a odpadlo by zabezpečení odevzdaných hlasovacích lístků ve volebních schránkách během noční přestávky z pátku na sobotu. Deník N upozornil na to, že dvoudenní volby v ČR jsou unikátem v EU. "Česká republika je v Evropské unii posledním státem, v němž se volby konají dva dny. Změnou se tak chceme přiklonit k převažujícímu modelu, který funguje všude kolem nás, a celý volební proces zefektivnit," řekl serveru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Kvůli zavedení jednodenních voleb chce ministerstvo umožnit lidem hlasovat v předstihu vždy ve středu před volebním dnem. Zájemci by měli mít podle návrhu dvou až pětihodinovou lhůtu na to, aby lístek odevzdali na obecním úřadu. Podobně jako u korespondenčního hlasování by dostali dvě obálky. Do anonymní by vložili vyplněný hlasovací lístek a ten pak vložili do doručovací obálky s identifikačním lístkem, na němž bude jejich jméno, datum narození a adresa. Doručovací obálku by pak vhodili do volební schránky na obecním úřadu, který je pak předá volebním komisím. Využití tohoto způsobu hlasování nebude možné u komunálních voleb, aby se předešlo případnému zneužití.

Volební lístky s kandidáty by lidé dostávali až před hlasováním ve volebních místnostech nebo na obecních úřadech v případě hlasování v předstihu. U senátních a prezidentských voleb chce ministerstvo vnitra kvůli úspoře papíru zavést jeden hlasovací lístek se soupisem kandidátů, na němž by si lidé zaškrtli svého favorita.

Ministerstvo zákonem plánuje vytvoření informačního systému správy voleb, který zejména umožní elektronické podávání kandidátních listin, elektronický sběr podpisů na petici na podporu kandidatury a zrušení místní příslušnosti pro výdej voličských průkazů. Lidé o ně budou moci zažádat elektronicky na portálu občana, písemně nebo osobně u kteréhokoli obecního nebo zastupitelského úřadu, uvedl Rözler. V případě voleb na zastupitelských úřadech v zahraničí by se stejně jako dosud hlasovaní konalo na americkém kontinentu kvůli časovému posunu už ve čtvrtek. Krajané by nově mohli volit také do Evropského parlamentu, uvedl Rözler.

Zavedení říjnového termínu pro podzimní místní a regionální volby navrhovala už bývalá vláda, stejně jako stálé senátní volební obvody, které ministerstvo vnitra navrhuje znovu. Sněmovna v předvolebním složení ale tyto změny nestihla projednat. Stabilní říjnový termín má zabránit tomu, aby se lhůta pro podzimní volby posouvala směrem k létu.

Jednodenní volby se už v Česku jednou konaly, a to v neděli 12. listopadu 2000. Lidé si v nich vybírali první krajské zastupitele a třetinu senátorů.

Související

Více souvisejících

Volby

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy