Volby by vyhrálo ANO, druhá je koalice Spolu. STAN a Piráti se propadli, ukazuje nový průzkum

Volby do Poslanecké sněmovny by nyní vyhrálo hnutí ANO s 23,5 procenta hlasů. Koalice Spolu tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by skončila na druhém místě s 21,5 procenta hlasů a o půl procenta by předstihla koalici Pirátů se STAN.

Vyplývá to z červencového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Rozdíl mezi těmito třemi uskupeními ale podle CVVM není statisticky významný a nelze s naprostou jistotou říci, které z nich mělo v době měření největší podporu. Volby se uskuteční 8. a 9. října.

Předchozí, červnový model CVVM ukazoval na vítězství ANO s 24,5 procenta hlasů, Piráti a STAN měli 22,5 procenta a Spolu 19,5 procenta voličů. Od červnového měření ale CVVM model upravil, a není proto vhodné výsledky srovnávat.

Posílení koalice Spolu, a naopak mírné oslabení koalice Piráti a Starostové není podle CVVM staticky významné. Pro konstatování, zda jde o trend, je podle něj nutné počkat do dalšího šetření. "Podpora politickým subjektům zůstává v tuto chvíli relativně stabilní," dodalo centrum.

Čtvrtá by nyní ve volbách skončila SPD, kterou by volilo devět procent lidí. Pro komunisty by se rozhodlo osm procent voličů a pro sociální demokraty 6,5 procenta. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny by skončilo hnutí Přísaha Roberta Šlachty se třemi procenty hlasů, společná kandidátka Trikolory, Svobodných a Soukromníků se 2,5 procenta hlasů a Zelení se dvěma procenty.

K volbám by nyní dorazilo 63 procent občanů. Účast by tak byla vyšší než při posledních sněmovních volbách v říjnu 2017, kdy dosáhla 60,8 procenta.

Průzkum se uskutečnil od 26. června do 11. července a zúčastnilo se ho 872 lidí s volebním právem. V posledních průzkumech jiných společností nyní většinou vede hnutí ANO, které v pozici lídra vystřídalo koalici Pirátů a Starostů. Tato koalice je většinou druhá před třetí koalicí Spolu. Například podle volebního modelu STEM z konce června by ANO bylo první s 26,7 procenta hlasů, Piráti a STAN druzí s 24,1 procenta a Spolu třetí se 17,4 procenta.

Související

Petr Fiala

Fiala vyzval občany, aby se i v dalších volbách spojili proti populismu

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli zveřejnil obsáhlý příspěvek na sociální síti, v němž vyzývá občany, aby se v zájmu zachování prozápadně orientované demokracie i v dalších volbách spojili proti populismu. Fiala se ozval po průzkumu agentury Kantar CZ, podle kterého by teď nejsilnější opoziční hnutí ANO volilo více než 38 procent voličů. 

Více souvisejících

Volby Volební preference Hnutí ANO top 09 KDU - ČSL ODS Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy