Volby nejsou podle Pekarové Adamové referendem o vládě, ale volbou mezi populismem a kompetencí

Dnešní a sobotní komunální volby nejsou podle předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové referendem o vládě, jak tvrdí šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, ale volbou mezi populismem a kompetencí.

Novinářům před volební místností v Praze na Balabence řekla, že věří v obhajobu mandátů, které koalice Spolu (TOP 09, ODS, a KDU-ČSL) v obcích má. Starostů za Spolu by podle ní mohlo ještě přibýt.

Osobně dala hlas jedné celé kandidátce, ve volební listině nekřížkovala. "Byla jsem také častokrát v komisích, vím, jak je u těchto voleb těžké, když se sčítá křížkování. Na druhou stranu je to možnost a právo každého voliče," uvedla.

Koalici Spolu do voleb v metropoli vede bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). V roli konkurentů jsou pro Spolu v Praze partneři z vládní úrovně Piráti a Starostové. "Je pravda, že jsem občas (předsedovi Pirátů) Ivanovi Bartošovi pár SMS poslala nebo něco řekla, protože mi přišlo, že pan (primátor za Piráty Zdeněk) Hřib to se svými útoky přehání. Každý to vnímá citlivě, ale ta atmosféra v Praze bývá vždy bouřlivá, takže věřím, že se to nepřenese. Myslím, že bychom měli být schopni to oddělit," uvedla k vlivu těchto přestřelek na spolupráci v kabinetu.

K volební účasti Pekarová Adamová poznamenala, že v komunálních volbách bývá nižší. "Ale věřím, že lidé si nenechají ujít možnost ovlivňovat své nejbližší okolí, o což v obecních volbách jde," konstatovala. Voliče pozvala i k případnému druhému kolu senátních voleb za týden. "Chtěla bych poprosit voliče, aby si tuto příležitost nenechali ujít. Určitě chceme udržet demokratickou většinu v Senátu, což je velmi důležité i pro řešení, která vláda připravuje," uvedla.

Poslední komunální volby v roce 2018 vyhrála v Praze ODS, která získala 14 zastupitelských křesel. Po 13 získali Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). ANO si z voleb odneslo 12 mandátů. Na koalici se po volbách domluvili Piráti, Praha Sobě a Spojené síly, vítězná ODS a ANO skončily v opozici. Primátorem se stal Pirát Zdeněk Hřib. Letos se proti posledním volbám změnila koalice na pravici. Namísto původních Spojených sil nyní vytvořily po vzoru centrální politiky novou koalici Spolu ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. STAN kandiduje samostatně, stejně jako Piráti, Praha Sobě a ANO.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová Komunální volby

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy