Volební novela by se měla schvalovat standardně, tvrdí Vondráček

Volební novelu, která bude reagovat na nález Ústavního soudu, by měla předložit vláda. V Parlamentu by se měla schvalovat standardně, ovšem ve Sněmovně se zkrácenými lhůtami. Po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem to novinářům řekl předseda dolní komory Radek Vondráček (oba ANO). Hnutí podle něho nevylučuje žádnou z variant možných úprav zákona, vedení ANO by mohlo možnosti probrat příští týden.

"Za hnutí ANO platí, že bychom chtěli, aby (ve Sněmovně) proběhla řádná tři čtení," uvedl Vondráček. Neměla by se tedy využít některá z už dříve předložených volebních novel. Vondráček chce, aby předlohu připravilo ministerstvo vnitra s řádnou důvodovou zprávou. Uvítal by, aby se proces dohodl na schůzce zástupců politických stran. Měla by se konat v úterý odpoledne.

Sněmovna by mohla využít až šesti poslaneckých volebních novel, které čekají v dolní komoře na projednání a týkají se voleb do dolní komory. Tři z nich jsou primární novely zákona o volbách do Parlamentu. Jde o opoziční návrh na zavedení korespondenčního způsobu hlasování, komunistický návrh na zavedení jednokolových voleb do Senátu a lidovecká úprava přepočtu hlasů na mandáty.

"Uděláme všechno pro to, aby se přijal nový zákon. Musíme to prostě udělat. Žádnou variantu, které jsou na stole, jsme nevyloučili," pokračoval Vondráček, jenž má Babišovi připravit varianty harmonogramu schvalování novely. Má být také v kontaktu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Vondráček podpořil Vystrčilův názor, že volební novela by měla být přijata do konce května. Možné jsou i mimořádné schůze Sněmovny.

Předsednictvo ANO posoudí varianty změny zákona na základě rozborů, které podle Vondráčka ještě nejsou hotové. Je podle něho jasné, že hlasy voličů se budou sčítat na celostátní úrovni a následně přerozdělovat. "Já nevylučuji jeden volební obvod," uvedl Vondráček, podle kterého je nejspravedlivější, byť na druhou stranu nesložitější, a potlačuje navíc regionální aspekt. Řekl ale také, že to neznamená, že takovému modelu dává přednost. Vyslovil se ale pro zavedení určitého bonusu pro vítěze voleb, aby měl vyšší šanci sestavit vládu.

Ústavní soud zrušil ve středu část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Škrtal v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a rozdělování mandátů. Po nálezu také koalicím stran a hnutí postačí pro vstup do Sněmovny získání pěti procent hlasů.

"Mohou vznikat koalice z několika menších extremistických stran, které by pak měly větší šanci se dostat do Poslanecké sněmovny," varoval Vondráček. Je pro stanovení vyšších hranic, byť ne tak vysokých, které existovaly doposud. Předseda Sněmovny míní, že podpora pro takovou úpravu by se našla.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Volby

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy