Volební průzkum: ANO oslabuje, KSČM je na hraně. Polepšila si opozice

Podpora hnutí ANO se podle Kantar CZ v květnu snížila na 31,5 procenta. Polepšili si díky tomu druzí Piráti se 17 procenty, třetí ODS s 13,5 procenta i čtvrtá SPD s osmi procenty. Výsledek STAN a ČSSD se v porovnání s dubnovým šetřením nezměnil. Pohoršily si TOP 09 a KSČM, které klesla podpora na pětiprocentní hranici. KDU-ČSL by se čtyřmi procenty zůstala před branami Sněmovny stejně jako v dubnu.

Volební model agentury Kantar CZ dnes zveřejnila Česká televize.

Přinášíme výsledky aktuálního Volebního modelu ČT od agentury Kantar CZ. Právě teď @OtazkyVM pic.twitter.com/fi6hBEueEx

— OtázkyVáclavaMoravce (@OtazkyVM) June 14, 2020

ANO si v porovnání s dubnovým šetřením pohoršilo o 2,5 procentního bodu. Piráti si polepšili o jeden procentní bod, stejně jako SPD. Občanští demokraté posílili o dva procentní body. Zisk ČSSD a STAN zůstal na 5,5 procenta. TOP 09 si pohoršila o půldruhého procentního bodu, KSČM o půl procentního bodu. "KDU-ČSL se dlouhodobě pohybuje spíše pod pětiprocentní hranicí než nad ní. Proto předpokládáme, že by se v tuto chvíli do Sněmovny neprobojovala," uvedli autoři modelu.

Statistická chyba podle agentury činila jeden procentní bod u malých stran a až 3,5 procentního bodu u velkých uskupení. Průzkum agentura provedla mezi 18. květnem a 5. červnem.

Výsledky podpory stran se začínají podobat průzkumům z doby před krizí způsobenou epidemií koronaviru. "Voliči ANO se nejčastěji začali přesouvat k Pirátům, ODS a ČSSD. Jako důvody jsme opakovaně slýchali například to, že ti lidé jsou do jisté míry zklamaní z toho, že tu krizi hnutí ANO spíše zneužilo k tomu, aby prosazovalo nějaké svoje zájmy," uvedl analytik Kantar CZ Pavel Ranocha.

K poklesu komunistů Ranocha řekl, že ztráta podpory KSČM činí zhruba jeden procentní bod ročně. Starší voliči komunistů ze dvou třetin odcházejí ke hnutí ANO, komunističtí voliči mladšího věku míří k SPD, Pirátům nebo k ČSSD.

Související

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO ODS Česká pirátská strana ČSSD KSČM top 09 KDU - ČSL Svoboda a přímá demokracie (SPD) Starostové a nezávislí (STAN) průzkumy Volby

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 31 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy