Volební průzkum: Hnutí ANO jasně vede, oslabují Piráti a ODS

Volby do Poslanecké sněmovny by v říjnu vyhrálo hnutí ANO, kterému by dalo hlas 30,5 procenta voličů. Druzí by skončili Piráti se ziskem 12,5 procenta. Třetí ODS by odevzdalo hlas 11,5 procenta voličů. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Výzkum se konal poté, co pražské městské státní zastupitelství zastavilo stíhání předsedy hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše v případu Čapí hnízdo.

Pirátům by v říjnu podle Medianu dalo hlas o jeden procentní bod méně voličů než v září. Stejně velký pokles oproti předchozímu průzkumu zaznamenali i občanští demokraté.

SPD Tomia Okamury by podle modelu získalo osm procent hlasů. Hnutí by tak zvrátilo čtyři měsíce trvající sestupný trend.

Zlepšení o půl procentního bodu zaznamenala v říjnu dvojice levicových stran. Vládní ČSSD by podpořilo 7,5 procenta voličů a komunisty sedm procent hlasujících.

Starostům a TOP 09 by odevzdalo hlas shodně šest procent voličů. Pro oba subjekty to znamená mírné zlepšení. 

Lidovcům přisoudil říjnový volební model 4,5 procenta hlasů, o jeden procentní bod méně než v září. Při zohlednění statistické chyby mají ale lidovci podobnou šanci na vstup do Sněmovny jako STAN a TOP 09, uvádí Median.

Zeleným by dala hlas dvě procenta voličů. Podpora hnutí Trikolóra je o půl procentního bodu nižší.

Z dlouhodobého hlediska si po dvou letech od sněmovních voleb nejvíce polepšili Piráti, které v říjnu 2017 volilo 10,8 procenta hlasujících. "Naopak nejvíce ztratila SPD, což může souviset s upozaděním problematiky migrační krize," uvádí Median. Okamurovo hnutí ve volbách dostalo více než 10,6 procenta hlasů. Přesto je podle Medianu poměr sil v říjnovém volebním modelu v podstatě stejný, jako byl v roce 2017.

Statistická chyba průzkumu podle Medianu činí 1,5 procentního bodu u menších stran a tři procentní body u nejsilnějších stran.

Median zjišťoval také podíl pevného jádra voličů jednotlivých stran a jejich nejvyšší volební potenciál. Nejlépe je na tom dlouhodobě ANO. Pokud by hnutí volili všichni lidé, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb, mohlo by získat 33,5 procenta voličů. Přesvědčených voličů mělo ANO 20,5 procenta.

Volební potenciál Pirátů činil 19 procent a ODS 16,5 procenta. Občanští demokraté ale měli o něco silnější voličské jádro než Piráti, a to sedmiprocentní proti šestiprocentnímu. SPD by mohla získat hlasy 12,5 procenta voličů, přesvědčených je 5,5 procenta.

Starostové by si mohli připsat až 12 procent hlasů, jistý zisk by ale měli 2,5procentní. O volbě TOP 09 vážně uvažovalo 11 procent voličů a o volbě lidovců 7,5 procenta. Jistý zisk TOP 09 by byl tříprocentní, KDU-ČSL 2,5 procentní.

Z levicových stran měla ČSSD slabší jádro voličů než KSČM, zároveň ale měla vyšší volební potenciál. Sociální demokraté by mohli pomýšlet na zisk 11 procent, komunisté na devět procent hlasů. Skalních voličů ČSSD byla čtyři procenta a KSČM šest procent.

Průzkum pro svůj volební model prováděla společnost Median od 30. září do 28. října. Zapojilo se do něj 1153 respondentů ve věku od 18 let.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO ODS Česká pirátská strana ČSSD Svoboda a přímá demokracie (SPD) top 09 KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Strana zelených Trikolóra hnutí občanů

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 29 minutami

před 49 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy