Volební průzkum: Posílili Piráti a STAN, ČSSD by se nedostala do Sněmovny

Do Sněmovny by se na přelomu října a listopadu dostalo podle volebního modelu agentury Kantar CZ šest současných sněmovních stran. Vítězem by bylo hnutí ANO, jehož podpora od září stoupla o tři procentní body na 27,5 procenta hlasů. Polepšili si i druzí Piráti a Starostové a nezávislí (STAN), kteří by nově skončili na třetím místě. Následovaly by ODS, SPD a TOP 09.

Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do dolní parlamentní komory by skončili komunisté, lidovci a sociální demokraté. Volební model agentury dnes zveřejnila Česká televize.

Přinášíme výsledky aktuálního Volebního modelu ČT od agentury Kantar CZ. Právě teď @OtazkyVM pic.twitter.com/8FhGQaIb0Q

— OtázkyVáclavaMoravce (@OtazkyVM) November 15, 2020

Podle modelu by se Piráti nyní dostali do Sněmovny s 21 procenty hlasů a 11 procent by získal STAN. ODS by volilo 10,5 procenta, SPD devět procent a TOP 09 by dalo hlas stejně jako o měsíc dříve 5,5 procenta voličů. Těsně pod pěti procenty by skončili komunisté, jejichž podpora se na úrovni 4,5 procenta drží tři měsíce.

Piráti si od září polepšili o dva body. Podle autorů průzkumu bylo mezi respondenty ale výrazně více voličů Pirátů, kteří si nejsou jisti svou účastí u voleb, než obvykle. "Proto odhadujeme, že jejich preference spíše stagnují kolem 19 procent," uvedli. Podle jejich analýzy k Pirátům v současnosti přechází hlavně voliči ODS a ANO.

Podpora STAN proti zářijovému průzkumu vzrostla o 1,5 bodu a u SPD o bod. Naopak ODS ztratila tři procentní body a lidovci, které by aktuálně volili čtyři procenta voličů, přišli od září o dva body. ČSSD si pohoršila o bod na tři procenta.

"Zdá se, že ANO přilákalo většinu dřívějších voličů ČSSD, a v současné době tak ČSSD ztrácí také směrem k Pirátům a Starostům," uvedli autoři průzkumu.

Ještě méně lidí by pak podle modelu podpořilo Trikolóru. Získala by dvě procenta hlasů, což je o bod méně než v září.

Statistickou chybu u aktuálního modelu agentura uvádí u stran s nízkým ziskem v rozmezí plus minus 0,9 bodu a u stran s vysokým ziskem až plus minus 2,9 procentního bodu. Průzkum se konal od 19. října do 6. listopadu a účastnilo se ho na 1200 respondentů.

Související

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO Česká pirátská strana ODS Starostové a nezávislí (STAN) ČSSD KSČM top 09 KDU - ČSL Svoboda a přímá demokracie (SPD) Trikolóra hnutí občanů průzkumy Volby

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy