Voliči mě dojali, v druhém kole se ale začíná od nuly, říká Němcová

Miroslava Němcová, která kandiduje do Senátu s podporou čtyř stran, a to ODS, TOP 09, STAN a Liberálně ekologické strany (LES), slaví úspěch v prvním kole voleb, kdy na Praze 1 dosáhla podpory 48,56 procenta hlasů. „Od neděle se ale zase vrhnu do práce. Čeká mě druhé kolo, kde se zase začíná od nuly, to je třeba si říci. Doposud dosažené výsledky neplatí. Vše se totiž před druhým kolem vynulovává,“ říká stále ještě poslankyně pro EuroZprávy.cz.

Bylo na ní vidět překvapení, nepočítala, že by tak drtivě mohla porazit své konkurenty na Praze 1, včetně stávajícího, lidoveckého senátora Václava Hampla, který obdržel jen 20,49 procenta hlasů. Přesto Miroslava Němcová přiznala, že na chvíli zalitovala, jaký kousek ji chyběl, aby do Senátu prosvištěla okamžitě a druhé kolo se tak konat nemuselo.

Chybělo jí necelého půldruhého procenta, aby se přehoupla přes potřebnou padesátiprocentní hranici. „Vždycky by byl člověk rád, kdyby závod doběhl na první dobrou, ale nepovedlo se.  Přesto si myslím, že mohu být naprosto spokojená, nežehrám na nic a znovu opakuji, že jsem všem obrovsky vděčná, že mě tak obrovsky tlačili do zad,“ konstatuje pro EuroZprávy.cz bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny z let 2010 až 2013.

Němcová by nerada zopakovala rok 1996. V historicky prvních senátních volbách v obvodě 51, ve Žďáru nad Sázavou, v prvním kole zvítězila s více než 30 procenty hlasy, ale ve druhém kole absolutní počet jejích voličů klesl a získala jen 42% hlasů. Senátorem se tehdy stal lidovec Jiří Šenkýř. Nyní stojí proti dalšímu lidovci.

Nyní ale žije současností, která ji těší. Úspěch ji velmi, příjemně a pozitivně překvapil. „I když jsem v  kampani cítila vlnu podpory, a už během ní jsem si uvědomovala, že bych mohla dosáhnout skvělého výsledku, tak jsem byla opatrná. Protože člověk konečný výsledek nikdy nemůže předpokládat za hotový, dokud nedopočítáte poslední hlas.  Z výsledků jsem tak velmi dojatá, vděčná, těší mě a děkuji voličům, kteří mě podpořili,“ přiznává pro EuroZprávy.cz členka ODS, která by se v případě dobytí Senátu vzdala poslaneckého mandátu.

Politička, která v roce 2013, kdy padla vláda Petra Nečase, byla neúspěšně navrhována na post premiérky země, se uměla prosadit, jak na Vysočině, tak i v Praze, kde působí dvaadvacet let. Má tedy nějaké fluidum, jak okouzlit voliče? „Nevím, jestli mám nějaké fluidum, ale jediné, které na lidi působí, je že jste normální a na nic si nehrajete. Když jdu po ulici anebo mě občané zastaví v tramvaji, obchůdku či restauraci, tak se s nimi úplně normálně bavím a oni mně sami říkají, jak si mého obyčejného vystupování cení a líbí se jim, že nepatřím mezi žádné papaláše a že jsem prostě normální osoba. A to je jediné fluidum, které spolehlivě zabírá,“ odkrývá svůj recept.

Miroslava Němcová kromě voličů děkuje i své rodině. „Bez rodinného zázemí ničeho nedosáhnete, je klíčové v každé oblasti. V sobotu večer jsem si s manželem přiťukla skleničkou dobrého pití, abych mu poděkovala i drobně oslavila úspěch v prvním kole. Ale ten už je dnes zapomenut a musím jít dál,“ tvrdí pro EuroZprávy.cz bývalá 1. místopředsedkyně ODS.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Miroslava Němcová

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy