Volný se záměrně chová skandálně. Cílí na voliče, kteří jdou proti systému, říká politolog Němec

Expert na politologii a specialista na marketing Robert Němec je přesvědčený, že nezařazený poslanec Lubomír Volný, který musel být z Dolní komory vyveden ochrankou poté, co zdemoloval řečnický pultík, se v Poslanecké sněmovně cíleně dopouští různých extempore. Zákonodárce se podle majitele reklamní agentury snaží co nejvíce zviditelnit před nadcházejícími volbami, v nichž kandiduje jako Volní s Volným blokem. „Z jeho strany jde o jasný záměr. Někteří voliči totiž milují lidi, kteří jdou proti systému a lidově řečeno mu to chtějí nandat. A právě na tuto skupinu pan Volný vsadil a z ní hodlá těžit hlasy,“ míní pro EuroZprávy.cz Robert Němec.

Zase způsobil v Poslanecké sněmovně pozdvižení. Nezařazený zákonodárce Lubomír Volný se pokusil zablokovat hlasování o odvolání radní České televize Hany Lipovské z funkce. Naplánoval si, že setrvá u řečnického pultu, dokud nebude vyvedený, což se nakonec událo, a schůze musela být přerušena. Poslanec před násilným opuštěním ještě stihl zdemolovat místo pro předsedajícího schůze, dokonce vytrhal z pultu mikrofony. „Část elektorátu takové lidi, jakým je pan Volný, uznává a považuje je za hrdiny, protože sami by nikdy neměli odvahu na sebe v takové míře upozornit,“ tvrdí Robert Němec, který studoval na Masarykově univerzitě v Brně psychologii i politologii.

Volný způsobil v Dolní komoře skandál už letos v lednu, kdy se při projednávání debaty o prodloužení nouzového stavu porval s tehdejším předsedajícím Tomášem Hanzelem z ČSSD, jemuž oznámil, že dostane flákanec. Extravagantní Volný neunesl, že mu předsedající vypnul mikrofon. Hanzalovi tehdy na pomoc přispěchal předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, který si ze strkanice odnesl oděrky.

Ředitel reklamní agentury RobertNemec.com konstatuje, že Volný do jisté míry napodobuje předsedu SPD Tomia Okamuru, který je rovněž znám svým extrémním vystupováním, i když se sám nikdy neuchýlil k fyzickému napadání. Okamura spíše sází na šokující rétoriku. „Volného prezentace je ale předem promyšlená, záměrně se chová skandálně. Cílí na voliče, kteří neuznávají systém a v jejich očích je odvážným hrdinou.“ Odborník na politický marketing upozorňuje, že Lubomír Volný může nadchnout i další podporovatele, kteří jej původně volit nechtěli. „Z psychologického hlediska ale tady vyvstává jeden nebezpečný aspekt. Pokud se dlouhodobě držíte nějakého typu chování, časem máte pocit, že jednáte naprosto normálně a vůbec se nad sebou nezamýšlíte, i když okolí vaše vystupování označuje za extrémní.“

Specialista na reklamu a marketing zdůrazňuje, jak některého člověka ovlivní prostředí, v němž se pohybuje. Podle něj na Volného zapůsobila Poslanecká sněmovna. „Jedná se o podobný případ jako před lety udělali psychologové v Americe s vězni. Když je zavedli do čisté a vybílené dílny, tak se chovali slušně a sami od sebe uklízeli. Když je dozorci přesunuli do špinavé místnosti, tak dělali nepořádek, byli sprostí a chovali se agresivně.“ Bratr uznávaného advokáta Ronalda Němce tvrdí, že rovněž záleží, jak vysoce je postavený průměr společnosti, v níž se dotyčný pohybuje. „Pokud se sníží směrem dolů, pak debata často sklouzne k vulgaritě a člověk se začne chovat v rozporu s dobrými mravy,“ uzavírá pro EuroZprávy.cz Robert Němec.

Související

Lubomír Volný

Volný dostal u soudu za šíření poplašné zprávy o ivermektinu podmínku

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.
Lubomír Volný

Volný u soudu odmítl, že by kvůli ivermektinu šířil poplašnou zprávu

Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) dnes u soudu odmítl obžalobu ze šíření poplašné zprávy o léku ivermektin. Uvedl, že dostal informace o diskreditační kampani proti přípravku, kvůli které mohou lidé i zemřít. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda takové zprávy následně zveřejnil na sociálních sítích.

Více souvisejících

Lubomír Volný (SPD)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy