Vondra odmítl nabídku kandidovat na prezidenta republiky

Europoslanec a místopředseda občanských demokratů Alexandr Vondra patřil do okruhu osobností, které oslovil předseda poslanců ODS Marek Benda v souvislosti s možnou prezidentskou kandidaturou. Vondra dnes v pořadu Partie televize CNN Prima News uvedl, že nabídku odmítl. Zopakoval slova premiéra Petra Fialy (ODS), že koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) oznámí svůj postoj k prezidentské volbě koncem měsíce.

Vondra uvedl, že Benda se v posledních měsících poctivě snažil hledat společného kandidáta vládní koalice Spolu. Potvrdil, že Benda oslovil i jeho. "Poradil jsem se s manželkou a řekl jsem, ať se nezlobí, že ne," řekl Vondra na CNN Prima News.

Vládní koalice Spolu a Pirátů se STAN se v koaliční smlouvě dohodla, že se pokusí na úrovni předsedů najít společný postup pro prezidentskou volbu. Později usilovala o nalezení společného kandidáta koalice Spolu. "Řešení představíme ještě v září. Stane se tak po komunálních a senátních volbách. Situace se projasňuje. Objevují se kandidáti, kteří se těší podpoře veřejnosti. S řešením přijdeme, představíme ho během několika dnů či týdnů," řekl Fiala tento týden Lidovým novinám.

Mezi potvrzené účastníky prezidentských voleb patří mimo jiné bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda odborářů Josef Středula, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer, podnikatel Karel Janeček či poslanec SPD Jaroslav Bašta. Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce své rozhodnutí oznámit na konci října.

Související

Alexandr Vondra

Vondra: Zemřela žena, která držela pevně maják svobody

Jako na dámu, která dovedla sestoupit k lidem a která navzdory dodržování tradic a pravidel dovedla být lidská a neformální, vzpomínají na královnu Alžbětu II. bývalý velvyslanec v Británii Libor Sečka a někdejší poradce prezidenta Václava Havla Alexandr Vondra. Sečka byl velvyslancem v Británii od roku 2016 do loňského srpna, s královnou se setkal několikrát. Vondra vzpomínal hlavně na první setkání s Alžbětou v Buckinghamském paláci v březnu 1990. Dodal, že odchází kus velké tradice.
30. kongres ODS

OBRAZEM: Na 30. kongresu si ODS zvolila nové vedení, straníci posty obhájili

ODS si na svém 30. kongresu zvolila nové vedení. V atmosféře se na místě stále odrážela euforie z úspěchu v říjnových sněmovních volbách, kdy ODS stála v čele vítězné koalice Spolu. Odpovídala tomu i důvěra, kterou v hlasování od delegátů obdrželi předseda Petr Fiala a 1. místopředseda Zbyněk Stanjura.

Více souvisejících

Alexandr Vondra prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy