Vondra: Za svá slova o oportunistických sviních se Slovincům omlouvám

Český europoslanec Alexandr Vondra se na svém webu omluvil slovinským kolegům, kterých se dotklo, že místopředseda ODS jejich národ označil za oportunistické svině. Bývalý mluvčí Charty 77 reagoval tak na středeční zápas hostující fotbalové Slavie proti dánskému FC Midjytland, kdy v samém závěru nechal slovinský sudí Damir Skomina opakovat penaltu proti Pražanům, která zapříčinila, že červenobílí nepostoupili do Ligy mistrů. „Upřímně je mně líto, jak jsem zareagoval,“ píše fotbalový fanoušek Vondra.

Svůj slib dodržel. Poté, co Alexandr Vondra obdržel od slovinských europoslanců dopis, v němž uvedli, že český politik urazil spíš „své vlastní lidi“ a doufají, že se za vyjádření dokáže omluvit, napsal o víkendu ospravedlňující vyjádření, jak v pátek plánoval. „Upřímně je mi líto, že jsem v daný okamžik nedokázal oddělit emoci oddaného fotbalového fanouška od racionálního a odpovědného pohledu veřejného činitele a politika, který má opravdový zájem na rozvoji mírové a přátelské spolupráce mezi národy v Evropské unii,“ napsal v omluvném vyjádření.

Vondru, stejně jako všechny slávistické fanoušky, vytočila ve 4. předkole fotbalové Ligy mistrů 84. minuta, kdy slovinský sudí Damir Skomina nechal opakovat penaltu poté, co ji slávistický gólman Ondřej Kolář lapil. Důvodem reprízy pokutového kopu bylo, že Kolář údajně vyběhl před brankovou čáru dříve, než se Sory Kaba, jenž ji zahrával, dotknul míče. Následný druhý pokutový kop stoper Alexander Scholz už proměnil. Sešívaný tábor navíc rozezlilo, že se Skomina nešel podívat ani video, čehož se dožadoval trenér pražské Slavie Jindřich Trpišovský. Arbitr se jen spolehl na doporučení videorozhodčího. Český mistr poté zkolaboval a prohrál 4:1. Sen o základní skupině Ligy mistrů se šampionovi rozplynul.

Bývalého ministra zahraničních věcí pohltily emoce a na svůj twitter hned vyťukal: „Slavie je mi dneska upřímně líto. Zařízl ji slovinský rozhodčí. Vždycky jsem říkal, že Slovinci dokážou být oportunistické svině. Viz například chování k turistům tranzitujícím do Chorvatska. Dneska se to zas potvrdilo...“

Vondrovo vyjádření způsobilo skandál, k němuž se vyjádřil i šéf ODS Petr Fiala, který se rozjitřenou atmosféru snažil urovnat vyjádřením, že i politici milují fotbal a občas vykřiknou nad křivdou svého týmu. Dodal však, že Vondru z žádné nenávisti nepodezírá. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na twitteru uvedl, že žádný národ si nezaslouží „takhle sprosté a paušalizující odsouzení.“

Všech osm slovinských europoslanců v dopisu napsalo, že Vondrova slova se jich nedotkla, protože jsou nízká a hrubá. "Máme na víc, a tím myslíme Slovince i Čechy. Ve středu jste nás neurazil, urazil jste své vlastní lidi," stojí v dopisu. Vondrovo extemporé neuniklo ani europoslanci Pirátů Mikuláši Peksovi. „"Kdyby někdo řekl, že členové ODS se dokážou chovat jako xenofobní idioti, asi by vás to docela naštvalo, že? Tak nečiňte Slovincům, co nechcete, aby bylo činěno vám, a na světě bude dobře," napsal Vondrovi Peksa.

Bývalý ministr obrany a velký fanoušek fotbalové Slavie nechtěl v pátek situaci dále eskalovat, atak pozdě večer v pořadu České televize Události Komentáře slíbil, že v klidu a míru na dopis slovinských europoslanců zareaguje. „Chci si to promyslet a odpovím,“ řekl do kamery. Nyní Vondra v následujících řádcích vysvětlil, jak k jeho zkratu došlo a co z něj vyvozuje.

Europoslanec nad dopisem a jeho stylizací přemítal celý víkend

Souhlasí se slovinskými kolegy, že ve sportu se soutěží o trofeje a čest, ale když se prohraje, tak si na znamení férového souboje rivalové podají přátelsky ruce. „Ano, tak to má být. Bohužel, průběh řízení zápasu i vztyčené prsty a úsměvy rozhodčích vedených Damirem Skominou po konci zmíněného utkání takový závěr tentokrát neumožnily. Hráči Slavie odcházeli se směsí rozhořčení a slz v očích. Dodnes se jen těžko smiřuji s touto pro mě „do nebe volající“ nespravedlností,“ uvádí v omluvě politik, který v Evropském parlamentu patří do frakce Evropských konzervativců a reformistů.

Místopředseda ODS v omluvném vyjádření zdůrazňuje, že ani tato emoce jej v žádném případě neopravňuje činit jakékoli paušalizující závěry. „Princip kolektivní viny je pro mě naprosto nepřijatelný, stejně jako hrubá a nízká slova, která jsem použil. Je mi líto, co se stalo, a všem lidem nejen ve Slovinsku, ale i doma v Česku i kdekoli v Evropě se za ně omlouvám.“

Na závěr svého dopisu, který napsal i v angličtině, ocenil, že Slovinsko je krásná země, která se v České republice těší přirozeným sympatiím. „A do níž rádo každoročně přijíždí mnoho mých spoluobčanů. Jak správně poukazujete, společně se v Evropské unii vytrvale snažíme, aby na kontinentě nebylo žádné místo pro války, šovinismus a nenávist. Věřte, že takové přesvědčení plně a bezvýhradně sdílím,“ končí své omluvné psaní bývalý diplomat.

Alexandr Vondra, jehož EuroZprávy.cz kontaktovaly, redakci sdělil, že si na omluvném vyjádření dal záležet. „Celý víkend jsem nad jeho stylizací uvažoval a přemýšlel. Nechtěl jsem, aby ospravedlňující dopis byl jakousi rutinou. Zároveň chci zdůraznit, že jsem vyjádření psal skutečně sám, nedal jsem ho napsat někomu cizímu. Snažil jsem se nic neodbýt,“ tvrdí pro EuroZprávy.cz Vondra, jehož potěšila nedělní ligová výhra fotbalové Slavie, která na horké půdě ostravského Baníku dokázala vyhrát 1:0.

Související

Alexandr Vondra

Vondra odmítl nabídku kandidovat na prezidenta republiky

Europoslanec a místopředseda občanských demokratů Alexandr Vondra patřil do okruhu osobností, které oslovil předseda poslanců ODS Marek Benda v souvislosti s možnou prezidentskou kandidaturou. Vondra dnes v pořadu Partie televize CNN Prima News uvedl, že nabídku odmítl. Zopakoval slova premiéra Petra Fialy (ODS), že koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) oznámí svůj postoj k prezidentské volbě koncem měsíce.
Alexandr Vondra

Vondra: Zemřela žena, která držela pevně maják svobody

Jako na dámu, která dovedla sestoupit k lidem a která navzdory dodržování tradic a pravidel dovedla být lidská a neformální, vzpomínají na královnu Alžbětu II. bývalý velvyslanec v Británii Libor Sečka a někdejší poradce prezidenta Václava Havla Alexandr Vondra. Sečka byl velvyslancem v Británii od roku 2016 do loňského srpna, s královnou se setkal několikrát. Vondra vzpomínal hlavně na první setkání s Alžbětou v Buckinghamském paláci v březnu 1990. Dodal, že odchází kus velké tradice.

Více souvisejících

Alexandr Vondra ODS Slovinsko

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 42 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Musíme Ukrajině poskytnout systémy protivzdušné obrany, shodli se lídři EU. Zelenskyj poděkoval Scholzovi

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy