Vondráček nebude za ANO vyjednávat o složení orgánů Sněmovny

Ve vyjednávacím týmu hnutí ANO, který bude řešit složení orgánů nové Poslanecké sněmovny s koalicemi Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými, bude společně s Jaroslavem Faltýnkem místo aktuálního šéfa dolní komory Radka Vondráčka ministryně financí a předsedkyně klubu Alena Schillerová. Oznámila to na dnešní tiskové konferenci po zasedání klubu.

O budoucím uspořádání Sněmovny bude hnutí ANO s koalicemi jednat ve středu od 15:30.

Vondráček podle Schillerové sám aktivně hlasoval pro změnu v týmu, neboť ho nechce zatěžovat dalšími debatami o své návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Vondráček dnes na jednání okolnosti návštěvy velmi detailně vysvětlil, klub ANO se za něj většinou hlasů postavil, dodala Schillerová.

Vondráčkova návštěva vyvolala kritiku i pochyby o jejím průběhu. ÚVN se distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Uvedla, že šéfa dolní komory k Zemanovi na jednotku intenzivní péče přivedl hradní kancléř Vratislav Mynář bez vědomí ošetřujícího lékaře.

Vondráček reagoval, že byl přesvědčen o tom, že návštěva byla s nemocnicí konzultovaná. Zdůraznil, že Zemanův zdravotní stav nekomentoval, ale pouze popsal, jak na něho prezident působil a o čem spolu mluvili. Řekl, že Zeman před ním podepsal rozhodnutí o svolání stálého zasedání nové Sněmovny. O pravosti podpisu se ve veřejnosti vedou debaty, věc prověřuje policie.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.
Petr Fiala

Fiala si nepřeje konec principu jednomyslnosti v Evropské unii

Premiér Petr Fiala (ODS) zopakoval, že je proti zrušení principu jednomyslnosti hlasování v Evropské unii. V odpovědi na dotaz poslance Radka Vondráčka (ANO) při dnešních sněmovních interpelacích ale také řekl, že by zároveň bylo chybné bránit se diskusi o této záležitosti. Řada evropských politiků a států totiž podle premiéra podmiňují úpravou rozhodovacích mechanismů další rozšiřování unie.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Hnutí ANO Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy