Vondráček vyhlásil do poloviny července stav legislativní nouze

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) vyhlásil stav legislativní nouze na období od pondělí 14. června do 16. července. O vyhlášení stavu legislativní nouze ho požádala vláda kvůli zrychlenému projednávání vládní novely, která má voličům umožnit, aby v podzimních sněmovních volbách mohli hlasovat i z karantény.

O stavu legislativní nouze však musí ještě rozhodnout plénum Sněmovny. Umožnil by zákon projednat a schválit včetně případných úprav třeba během jediného dne.

Předlohu přikázal předseda Sněmovny ústavně právnímu výboru. Výbor by měl své stanovisko předložit poslancům nejpozději ve středu do 14:30.

Ne vždy Sněmovna na projednávání zákona ve stavu legislativní nouze přistoupí. Minulý týden odmítla sněmovní většina projednávat vládní předlohu upravující vydávání covidových certifikátů.

Vládní návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Sněmovny počítá s tím, že v říjnových sněmovních volbách by pro lidi v karanténě či izolaci kvůli koronaviru mohly být připraveny přenosné volební schránky a volební stanoviště pro hlasování z auta. Předpis po dohodě se sněmovními stranami změnil tak, že se zvláštní způsoby hlasování využijí jen tehdy, když bude v polovině září kvůli covidu-19 v Česku vyhlášen pandemický či nouzový stav.

Tři navrhované způsoby se podle vnitra už osvědčily při loňských krajských a senátních volbách. Vedle přenosných schránek a tzv. drive-in hlasování je další možností hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.
Petr Fiala

Fiala si nepřeje konec principu jednomyslnosti v Evropské unii

Premiér Petr Fiala (ODS) zopakoval, že je proti zrušení principu jednomyslnosti hlasování v Evropské unii. V odpovědi na dotaz poslance Radka Vondráčka (ANO) při dnešních sněmovních interpelacích ale také řekl, že by zároveň bylo chybné bránit se diskusi o této záležitosti. Řada evropských politiků a států totiž podle premiéra podmiňují úpravou rozhodovacích mechanismů další rozšiřování unie.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 22 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 39 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 8 hodinami

včera

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy